Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Fråga till Söderhamn Nära om kranvattenbytet från Järvsjön till Ålsjön

Varför har inte alla problem om det nu är Järvsjön? skriver signaturen Ljusnebo om bytet av vatten. Söderhamn nära svarar direkt.

Ni påstår att många har klagat på vattnets smak, lukt och färg. Och ni påstår att det är vattnet från Järvsjön som är felet.

Men hur kommer det sig att de flesta aldrig har problem med varken smak, lukt eller färg? Om felet är vattnet från Järvsjön så borde alla ha problem! Jag menar att allt tyder på att problemet är lokalt i rören hos de drabbade!

Hur som helst, vill ni va snäll och förklara logiken till eran slutsats att det beror på Järvsjön?

Varför har inte alla problem om det nu är Järvsjön?

Förklara så att alla förstår!

Ljusnebo

SVAR DIREKT:

Under ett flertal år har man genom analyser kunnat påvisa att vattenkvalitén i sjön Järvsjön, som används som råvattentäkt för dricksvattenproduktionen till abonnenter boende i Ljusne och Vallvik, sakta över tid har försämrats. Detta till stor del beroende på ökade halter av organiskt innehåll, så kallade humusämnen, längre perioder av höga vattentemperaturer samt återkommande algblomningar.

För att långsiktigt säkerställa dricksvatten av god kvalitet krävs omfattande åtgärder för att komplettera reningsprocessen vid Järvsjöns vattenverk, som har varit i drift sedan 1961. Kostnaden för dessa åtgärder överskrider med god marginal investeringen för att anlägga en överföringsledning för att försörja abonnenterna med dricksvatten producerat från grundvatten i Ljusnanåsen. Detta gäller såväl de initiala investeringskostnaderna såsom kommande drift- och underhållskostnader.

Grundvatten är i regel bättre och säkrare med avseende på yttre påverkan än ett ytvatten som påverkas snabbt av exempelvis kraftigt nederbörd, skogsbruk, utsläpp, förekomst av alger etc. Pågående/kommande klimatförändringar är även en stor riskfaktor för främst ytvatten.

På vissa delar av ledningsnätet i Ljusne och Vallvik är vattenflödena låga vilket ger en lägre vattenomsättning vilket kan påverka hur vattnets lukt, smak och färg upplevs.

Huvudorsaken till bytet av vattenförsörjning är dock att långsiktigt säkerställa ett ur livsmedelssynpunkt säkert dricksvatten.

Söderhamn Nära

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel