Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Försvinner Nytorp drabbas lokala näringen

Som verksam inom svensk livsmedelsproduktion har jag med glädje följt att man inom hälsingekommunernas inköpsorganisation har omformulerat parametrarna för inköp av livsmedel för att skapa möjligheter att köpa närodlade råvaror och produkter.

Annons

En åtgärd som kan bidra till sysselsättning lokalt och till att kulturlandskapet lever vidare, vilket i sin tur skapar möjligheter för andra lokala företag och nya arbetstillfällen.

I en av dessa sex kommuner har utbildning av nya lantbrukare och landsbygdsentreprenörer pågått i mer än ett halvt sekel. Stora förändringsprocesser pågår inom den agrara sektorn liksom i samhället i övrigt, vilket kräver nya tag och riktningar för att skapa goda förutsättningar för unga människor att ta sig ut på en allt mer hårdnande arbetsmarknad. De allra flesta som genomgått utbildning på naturbruksgymnasiet Nytorp kommer i arbete efter avslutad studietid. Många efterfrågas även långt utanför länets gränser vilket kan tyda på att skolan har ett gott rykte och att dessa människor står sig väl i konkurrens med andra.

Ett lokalt utbildningscenter är avgörande för att få in kompetenta unga människor i de livsmedels-, rekreations- och landskapsproducerande företagen inom regionen. Här finns också goda möjligheter att utveckla nya utbildningar som kan komma att efterfrågas allteftersom nya behov uppstår. Nytorp har även i många sammanhang fungerat som mötesplats och kluster för att samla näringsutövare och rådgivare.

När Bollnäs kommun tog över skolan från landstinget tog man även på sig ett regionalt ansvar att utbilda ungdomar i naturbruk från hela länet. Att kommunen sedan inte mäktat med att driva och utveckla skolan på ett tillfredställande sätt är naturligtvis beklagligt. Jag hade dock en tilltro till de kloka människor som styr kommunen att de skulle fullfölja sitt uppdrag efter bästa förmåga och se till att någon annan aktör tog över hela verksamheten med krav på fortsatt utbildning. Tyvärr blev så inte fallet. Det positiva i att satsa på närproducerade livsmedel grumlas av att man nu tar bort förutsättningarna i att ”närproducera” yrkesmänniskor för att skapa möjligheter och driva utvecklingen framåt för landsbygdens människor i det nya matlandet Sverige.

Utifrån den situation som nu uppstått förutsätter jag ändå att man inte monterar ner skolans faciliteter som boende, matsal etcetera för de elever som ännu finns på skolan, utan att förutsättningar ges så att de får den fullvärdiga utbildning som utlovades när de en gång sökte till utbildningen, oavsett vad som händer med skolan i framtiden.

Stephanie C. Kristofers

landsbygdsföretagare i Ljusdals kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel