Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Förslagen i utredningen om Ljusdals skola och förskola är skrämmande

 
Skolutredningen i Ljusdals kommun
Visa alla artiklar

De förslag som framförs i rapporten om Ljusdals skol och förskolestruktur är rent ut sagt skrämmande. Mest bisarrt är förslaget att lägga ned samtliga befintliga kommunala högstadier för att i stället bygga ett nytt högstadium i centralorten, skriver Fredrik Röjd.

Annons

Nu har de styrande i Ljusdals kommun lagt fram en så kallad utredning angående kommunens skol- respektive förskolestruktur, och jag är absolut inte förvånad över vilka tankar som förs fram där, för exakt dessa idéer hörde jag i maktens korridorer i Ljusdal redan för drygt ett par år sedan. Hela skrivelsen är med andra ord ett politiskt beställningsjobb där slutresultatet fastställts redan i förväg, men som trots det kostat oss skattebetalare en hel del pengar.

De förslag som framförs i rapporten är rent ut sagt skrämmande. Mest bisarrt är förslaget att lägga ned samtliga befintliga kommunala högstadier för att i stället bygga ett nytt högstadium i centralorten. Hur ett sådant förslag skulle spara pengar och höja kvaliteten är för mig en fullkomlig gåta, och den politiska ledningen vet det inte heller, vilket bevisas av att kostnaden för ett nybygge markeras med fyra stycken frågetecken i rapporten. När det gäller den ekonomiska biten måste man också väga in det faktum att kostnaderna för skolskjutsar har stigit drastiskt under senare år, främst beroende på ökande bränslekostnader samt höjda miljökrav på fordonen.

Hur ett sådant förslag skulle spara pengar och höja kvaliteten är för mig en fullkomlig gåta

Viktigare är det dock med den sociala biten! Under de senaste åren har jag fått oroande rapporter från vänner och bekanta om stök på högstadieskolorna i Järvsö, Färila samt på Stenhamreskolan. Hur tror ni det blir om man då slår ihop dessa tre högstadieskolor till en stor enhet? Tror ni på allvar att det kommer att fungera bra? Tror ni att det är lätt att rekrytera legitimerade lärare till en stökig skola? Ja, frågorna är många.

Ibland känns det faktiskt som att en del skolpolitiker i kommunen tror att eleverna försvinner om man lägger ned enheter, men så är det som bekant inte.

Jag minns när man lade ned skolan i Hyttebo och flyttade eleverna till f.d Färila Centralskola, efter ett kort tag upptäckte de ansvariga politikern att elever faktiskt behöver utrymme, och Färila skola fick byggas ut. Gör nu rätt och tänk om i skolfrågan!

Fredrik Röjd, leg lärare och kommunpolitiker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel