Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Förlossningsvården måste värderas högre

Som en hackande grammofonskiva kommer sommarens larm om ansträngd förlossningsvård. Samma sak varje år. Nu får det vara nog. Förlossningar ska alltid präglas av lugn och trygghet, både för den födande kvinnan och för de barnmorskor som bistår. Allt annat är ett politiskt misslyckande.

Svensk förlossningsvård håller generellt hög nivå, men vården får inte ges på bekostnad av förlossningspersonalens eget välmående. Ändå vittnar barnmorskor om att de struntar i att dricka under sina arbetspass för att de inte har tid att gå på toaletten.

Mot den bakgrunden är det inte konstigt att kvalificerade barnmorskor lämnar förlossningsvården på grund av hög arbetsbelastning. 18 av 21 regioner har nu brist på barnmorskor och vi har en hög frekvens av förlossningsskador. Inför denna sommar rapporterade 80 procent av förlossningsklinikerna att de hade personalbrist och bara 60 procent att det inte fanns risk att kvinnor behöver åka till en annan region och föda. Det är oacceptabelt.

Under denna mandatperiod har Liberalerna förhandlat med regeringen om säkrat stöd för en trygg förlossning och god eftervård. Men mer behöver göras. Kvinnors rätt till en säker förlossning måste värderas högre och staten måste ta ett större ansvar för barnmorskors arbetsvillkor.

En förlossning är början på ett nytt liv, men kan också innebära en helt ny vardag för den kvinna som drabbas av bestående komplikationer. Kvinnor ska kunna lita på att det finns personal och att dessa minimerar risken för förlossningsskador. Vi vill säkerställa att barnmorskor är utbildade i evidensbaserad teknik och att vården av eventuella komplikationer inte upphör när en kvinna lämnar förlossningen. Det behöver även införas fler enkla jobb på förlossningsavdelningen som kan avlasta barnmorskorna.

Idag saknas statistik på hur många förlossningar som, planerat eller oplanerat, äger rum utanför en förlossningsklinik. Nationell statistik behövs om var en förlossning planerades och sedermera ägde rum, så att vi politiskt kan fatta strategiska beslut för tryggare förlossningar.

Liberalerna tänker göra allt för att alla förlossningar ska präglas av lugn och trygghet, både för den födande kvinnan och för de barnmorskor som bistår. Varje kvinna ska få en trygg förlossning med högsta möjliga valfrihet och minimerad risk för skador, med stöd av en barnmorska med sund arbetsmiljö och tid att utvecklas i sitt yrke.

Cecilia Elving, ordförande Liberala Kvinnor, jämställdhetspolitisk talesperson (L)

Lina Nordquist, riksdagsledamot, sjukvårdspolitisk talesperson (L)

Hasse Backman, regionråd i opposition Gävleborg (L)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel