Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Folk fortsätter dö i covid 19 – Hög tid att vi tänker till själva nu

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Alldeles för många tycks inte ta till sig Folkhälsomyndighetens så kallade rekommendationer. Snart börjar skolorna och lärarna är livrädda för vad som kan hända när alla samlas i trånga klassrum. Men ingenting händer egentligen i detta land, allt rullar på i sin sedvanliga lunk, skriver Janne Åberg.

För varje dag som går stiger antalet döda i covid19 , nu är det snart 6 000 döda i vårt lilla land. Vi har en av de högsta dödstalen (per capita) i världen. Det är 10 gånger fler än i Finland och 5 gånger fler än i Danmark och Norge. Länder med samma förutsättningar som Sverige.

Ändå händer ingenting mer än att statsepidemiologen Tegnell fortsätter med sin eviga predikan om att ”tvätta händerna, håll dig hemma om du är sjuk och håll avstånd”. Alldeles för många tycks inte ta till sig Folkhälsomyndighetens så kallade rekommendationer utan man samlas i stora skaror på stränder, i barer och på restauranger. Snart börjar skolorna och lärarna (många i riskgruppen) är livrädda för vad som kan hända när alla samlas i trånga klassrum. Men ingenting händer egentligen i detta land, allt rullar på i sin sedvanliga lunk.

Varför är det så här, vad är det för fel på oss svenskar? Kan det vara så att vi är för fega och inte vågar säga ifrån? Kan det vara så att vi litar mer på våra myndigheter och mindre på oss själva? Kan det vara så att vi är så välanpassade och helst bara gör som andra gör, så vi slipper att känna oss (alltför) avvikande?

Oavsett vad det är så är det nog hög tid att vi tänker till själva och tar saken i egna händer. Som att sätta på oss en ansiktsmask när vi går in i matbutiken eller går in på Systemet.

Janne Åberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel