Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Flera frågor kring nya äldreboendet – med rätt underlag blir resultatet bättre

Ljusdal är ingen "genomsnittskommun" utan en utredning skall baseras på kommunens åldersstruktur och framtida utveckling. Ett nytt boende skall vara flexibelt och anpassningsbart, utan alltför stora insatser, skriver Kurt L. Rådlund.

Artiklar i dagspressen i februari och i mars "Planer för nytt äldreboende måste omprövas – många vill bygga: 'Det här är big business'" och "Coronapandemin bromsar – omsorgsboende riskerar fördröjd byggstart: 'Har reservlösningar men inte lika bra'" samt protokoll från omsorgsnämndens möten i Ljusdal, föranleder en undran rörande det nya planerade boendet.

Hur många platser skall det nya boendet innehålla (40, 60 eller 80)? Vilka byggs det för (dementa eller VoBo)? Vad är det som händer i Ljusdal, som gör att en nybyggnad, oavsett antal, skall stå klar 2022? Är förutsättningarna de rätta?

Markus Evensson hänvisar till SCB.s siffror på hur demografin ser ut. I SCB:s siffror finns ingen puckel 2022 som skulle föranleda en omfattande nyproduktion. En utredning som skall ligga som grund för beslut om ett nybygge av ett boende i Ljusdal, skall göras. Detta gör att en eventuell projektering kan starta med rätt förutsättningar. Detta också för att undvika spekulationer och därmed felaktiga antaganden. Med den utredningen som bas kan en säkrare analys över typ av boende samt antal boendeplatser bestämmas. Om den analysen/utredningen redan finns bör den offentliggöras.

SCB:s siffror är ett snitt som baseras på hela landets population. Ljusdal är ingen "genomsnittskommun" utan en utredning skall baseras på kommunens åldersstruktur och framtida utveckling. Historiskt har inte utvecklingen varit positiv. Vad görs för att vända trenden? Det här är ingen lätt, men en nödvändig uppgift för att slippa framtida problem. Allt är till syvende och sist antaganden, men med en utredning i botten, blir säkerheten större. Ett nytt boende skall vara flexibelt och anpassningsbart, utan alltför stora insatser.

Centralisering eller decentralisering? Ett boende får inte baseras på partiideologiska grunder. Kommunalt eller privat ägande eller drift är oväsentligt. Nöjda kunder, nöjd personal ger en god ekonomi. Verksamhet skall hela tiden kunna förändras, från botten och upp. Flexibla boenden ger goda möjligheter till framtida anpassningar.

Kurt L. Rådlund, ledamot i KPR, ordförande i Hennan PRO

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel