Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Fler måste få en fast läkarkontakt i primärvården

De flesta håller med om att primärvården ska ha en starkare ställning framöver. En av de riktigt stora utmaningarna handlar om att alla som vill ska ha en fast, namngiven, läkare i primärvården. Det är grunden till att få en effektiv primärvård med hög kvalité, skriver centerpartisterna Anders W Jonsson och Magnus Svensson.

I dag har mindre än hälften av Sveriges befolkning en fast kontakt med läkare i primärvården. I förhållande till många andra länder är det här en mycket låg siffra. De flesta andra länder är en egen läkare en självklarhet. Särskilt svårt är det på landsbygden där ännu färre har en fast läkare.

Det beror på att svensk primärvård inte har ett landsbygdsperspektiv. Det ska vara stora enheter med många olika personalkategorier och därtill många läkare med specialistkompetens i allmänmedicin. Det må passa Stockholm men definitivt inte den svenska landsbygden.

Vi har därför sen många år drivit att det är viktigare att få fasta läkare i primärvården än att det ska vara läkare med allmänmedicinsk specialistkompetens. Det är ett tydligt politiskt ställningstagande.

Vi vill också att den minsta enheten ska kunna vara en mottagning med läkare och sjuksköterska. Den som behöver stöd från andra personalkategorier kommer då att behöva åka längre. Hellre en mottagning med läkare och sjuksköterska på hemorten än stora kompletta enheter i städerna.

Vi vill också förenkla reglerna för att kunna bedriva primärvård. I grunden litar vi på att de som arbetar i primärvården utgår från patienternas behov. Om patienter dessutom får en reell möjlighet att faktiskt välja bort den primärvårdsmottagning som inte levererar är även det en skarp kvalitetskontroll.

Gör vi det enklare och mer attraktivt för läkare och sjuksköterskor att driva primärvård ökar också tillgängligheten i hela landet.

Centerpartiet

Anders W Jonsson, vice partiledare, riksdagsledamot Gävleborg

Magnus Svensson, regionråd Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel