Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Fler bra bostäder för seniorer till en rimlig kostnad

Bostaden är ofta avgörande för livskvaliteten på äldre dagar – en bra och tillgänglig bostad kan förbättra den fysiska och psykiska hälsan samt minska behovet av omsorg och risken för fallskador. En sämre bostad kan innebära isolering och ensamhet samt ett mer omfattande vård- och omsorgsbehov, med kostnader för samhälle och individ. Många seniorer bor idag med bristande tillgänglighet, och bostäder i relativt nya flerbostadshus medför ofta höga kostnader.

Det är därför viktigt med olika typer av bostäder som passar seniorer och att tillräckligt många sådana skapas. Men tyvärr är verkligheten en annan på många håll, och så har det varit alldeles för länge. Här i Gävleborgs län råder det bostadsbrist i 6 av 10 kommuner, enligt Boverkets bostadsmarknadsenkät.

Detta drabbar människor i alla åldrar. Med fler attraktiva bostäder som gör att vi seniorer överväger att flytta dit, skulle villor och radhus frigöras på bostadsmarknaden, eftersom 50 procent av oss 65-plussare äger sådana bostäder. Men då krävs att det finns bra alternativ att flytta till och att det blir mindre kostsamt att byta bostad. Vi vill därför se ett ökat byggande av bostäder, ombyggnad av flerbostadshus med tillgänglighetssmarta åtgärder i befintligt bestånd och att det finns olika upplåtelseformer av bostäder.

Också bostadskostnaderna spelar roll. Många seniorer har ett begränsat ekonomiskt utrymme. Gentemot regering och riksdag driver vi på för högre pensioner. Men också här i Hälsingland kan kommuner och fastighetsägare ställa krav gentemot byggherrar och andra aktörer på lösningar som inte blir alltför kostsamma. Hyresvärdar, särskilt kommunens allmännytta, bör undvika inkomstkrav som riskerar att seniorer stängs ute från hyresbostadsmarknaden. Pensionerna må vara låga, men de är en stabil inkomst.

SPF Seniorerna vill se fler bra bostäder för seniorer och till en rimlig kostnad.

Anders Bergsten, distriktsordförande SPF Seniorerna Hälsingland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel