Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Fler bostäder måste bli tillgängliga på landsbygden!

Den pågående pandemin har inneburit många och svåra påfrestningar såväl för enskilda som för samhället, men det har även öppnat ögonen för möjligheterna att sköta många av våra arbetsuppgifter på distans.

Det är därför fullt naturligt att vi nu ser en trend att allt fler söker sig från storstäder och söker efter möjligheten att flytta ut på landsbygden. Detta är naturligtvis mycket glädjande och helt i linje med vad vi i landsbygdsrörelsen Hela Sverige ska leva i Gävleborg länge har arbetat för, men om fler ska kunna flytta ut på landsbygden måste det finnas någonstans att bo.

Vi ser flera initiativ, från såväl flera olika kommuner i länet som från föreningar och enskilda, där man inventerar så kallade ödehus på landsbygden och synliggör dem på bostadsmarknaden. Ett sådant projekt pågår just nu i Delsbo, Hudiksvalls kommun. Initiativ som är mycket lovvärda, men det räcker inte. Mer måste göras för att fler bostäder ska bli tillgängliga på landsbygden så att alla som nu säger att de vill flytta till landsbygden ska kunna göra verklighet av sina drömmar.

Hela Sverige X-ing Gävleborg föreslår därför:

• Fortsätt och intensifiera arbetet med att inventera och synliggöra bostadshus som idag står tomma och inte används på landsbygden så att de kommer ut på bostadsmarknaden.

• Bearbeta långivare så att de blir mer välvilligt inställda till att låna ut pengar till dem som vill investera i livskvalitet med boende på landsbygden.

• Underlätta tillståndsprocessen för dem som vill bygga nya bostäder på landsbygden.

• Ge de allmännyttiga bostadsbolagen i uppdrag att bygga flerfamiljsbostäder även på landsbygden, inte bara inne i centralorterna.

Dessa fyra punkter skulle vara ett första steg till att möjliggöra för fler att flytta ut från storstadsområdena till landsbygden och skapa förutsättningar för att hela Sverige ska leva i allmänhet och hela Gävleborg i synnerhet!

Hela Sverige ska leva – X-ing Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel