Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Finns rädsla för kraften inifrån och underifrån, Nordanstigs kommun?

Det stör oss och gör oss mycket sorgsna, att Nordanstigs kommun inte har tagit till sig och samtalat om de förslag som de anställda har kommit med, för att minska kostnaderna och göra nödvändiga förändringar! Vem eller vilka kan bättre komma med förslag än de som står mitt i verksamheten?, undrar Styrelsen för SKPF Pensionärerna avd 50. Ola Wigg, kommunstyrelsens ordförande i Nordanstig skriver svar direkt.

Nordanstigs kommun är en rik kommun, på allt annat än pengar! Välfärdsarbetarna ger av hela sin själ och sitt hjärta till dem som behöver och har rätt till vård och omsorg. Ni välfärdsarbetare är guld värda och ni är behövda!

I Nordanstigs kommun ha antagits LOV, Lagen om valfrihet, vilket innebär att det ska finns möjlighet att välja vem som ska utföra omsorgen och omvårdnaden och då ska det givetvis finnas förutsättningar att välja utförare!

Kommunal i Nordanstig anordnade en demonstration, med anledning av att kommunen vill sälja bort den kommunala hemtjänsten i Bergsjö och Gnarp.

Varför vill politikerna göra detta? Enligt de styrande så görs det av ekonomiska skäl. Vi i styrelsen för SKPF Pensionärerna avd 50, tror inte för en dag, att en utförsäljning ger ekonomiska fördelar långsiktigt. Läs långsiktigt igen! Allt måste vägas in! Det vi har upplevt och upplever är, avsaknad av långsiktighet.

Det som sannerligen stör oss och gör oss mycket sorgsna är, att kommunen inte har tagit till sig och samtalat om de förslag som de anställda har kommit med, för att minska kostnaderna och göra nödvändiga förändringar! Vem eller vilka kan bättre komma med förslag än de som står mitt i verksamheten? Det borde alldeles naturligt vara så att personalpolitikens grund är att lyssna in, få medarbetarnas engagemang och delaktighet för att utveckla och förändra. Det kan väl inte vara så, att det finns en rädsla för kraften som kommer inifrån och underifrån?

Analyser, konsekvenser är ofta det som det inte har samtalats tillräckligt kring i olika situationer. Den solidariska finansieringen av äldreomsorgen och vården, innebär att verksamheter står under och styrs av samhällelig kontroll. Samhällets övergripande ansvar för äldreomsorgen och vården kan aldrig överlåtas eller delegeras till någon annan. Ansvaret ska ligga kvar oavkortat hos samhället även vid privat verksamhet. Kraven om ändrade regionbidrag, måste ni beslutsfattare driva med all kraft mot riksdag och regering.

Till er ansvariga i Nordanstigs kommun, – ta till er att det är fint att kunna ”ombestämma sig”!

Ni har chansen, ta den och starta processen med de anställda och Kommunals företrädare, för allas skull, för de fantastiska välfärdsarbetarna och för oss äldre som behöver omsorgen och omvårdnaden. Vidare för alla, som ska få uppleva att Nordanstigs kommun är en Äldrekommun, värd namnet. Hit ska människor vilja flytta in, för här kan man leva och bo i den fina kommunen hela livet, med livskvalité livet ut!

Underskatta inte, att alla inser att intäkterna är dåliga i kommunen. Rätt åtgärder måste vidtas, precis som rätt medicin ges till en vårdtagare som inte mår bra!

Styrelsen för SKPF Pensionärerna avd 50

genom Elsie Bäcklund Sandberg, ordförande

SVAR DIREKT: Runt omkring oss hör vi hur kommuner har det tufft. Det är inte annorlunda för Nordanstig. Vi måste hela tiden se över våra verksamheters effektivitet så att skattebetalarnas pengar räcker och vi med hög kvalitet kan tillgodose de behov som en fungerande välfärd ska svara upp emot. Jämfört med så gott som alla svenska kommuner har det sedan flera år tillbaka stått klart att vi har orimligt höga kostnader för den kommunala hemtjänsten. Åtgärder har vidtagits både utifrån förslag från personalen som från ledning. Dessa förslag har prövats och varit otillräckliga. Kostnaderna har fortsatt att öka.

Om vi ska kunna möta framtiden med strategiska investeringar, t.ex. i nya boende och omvårdnadsformer för en växande grupp äldre, måste vi få till en ekonomi som medger en finansiering av dessa åtgärder. Vi måste ta ansvar för ekonomin. Kommunen har inte lyckats hitta tillräckliga åtgärder att effektivisera alla delar av sin verksamhet hitintills. Däremot kan vi konstatera att våra privata utövare klarar av att bedriva samma verksamhet betydligt billigare och allting tyder på att man gör detta till en minst lika bra kvalitet.

Denna för många parter smärtsamma process som det innebär att förändra verksamheten har nu kommit ganska långt, att som insändaren säger ”ombestämma sig” vore inte schysst mot någon och närma sig ett direkt vingligt och oseriöst agerande.

Privatisering är ingalunda någon förstahandslösning för oss socialdemokrater men det innebär inte att vi släpper kontrollen över verksamheten.

Sammanfattningsvis kan sägas att vi som part i den styrande majoriteten in i det längsta övervägt alla redovisade lösningar men inte kunnat se att det i dagsläget finns några bättre alternativ i detta ärende.

Med vänliga hälsningar

Ola Wigg, kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel