Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Feminism handlar om alla människors lika rättigheter – hur kan det vara provocerande?

Varför är det så provocerande för en del människor att höra någon kalla sig feminist? Feminism handlar om att alla människor ska ha samma rätt, rätt till sin egen kropp, rätt till likabehandling vare sig det gäller skola, arbetsliv eller fritid och rätt till att göra sin röst hörd, skriver Anna-Lena Vestin, Vänsterpartiet Bollnäs.

Varför har vi skapat ett samhälle där vi måste lära våra flickor hur de ska undvika att bli våldtagna, istället för att vi lär våra pojkar att inte våldta?

Varför lever vi i en värld där kvinnor som inte tänker sitta tysta, som står upp för jämställdhet, jämlikhet och rättvisa möts av hat och hot.

Vad är det för värld där kvinnohatande män hotar om våldtäkt när de anser sig ha blivit kränkta av en kvinnas rättmätiga åsikt?

Varför värderas inte kvinnors arbete lika högt som männens dito? Hur kommer det sig, att när nu kvinnor i genomsnitt har både mer och längre utbildning än män, ändå är underrepresenterade på höga chefsposter och tjänar mindre?

Varför är det så provocerande för en del människor att höra någon kalla sig feminist? Feminism handlar om att alla människor ska ha samma rätt, rätt till sin egen kropp, rätt till likabehandling vare sig det gäller skola, arbetsliv eller fritid och rätt till att göra sin röst hörd. Är det så provocerande?

Jag är feminist och jag tänker fortsätta fråga varför häften av oss anses ha ett lägre värde som människor.

Anna-Lena Vestin, Vänsterpartiet Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel