Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Fel av Jensen att ställa ekonomi mot demokrati

Man ska inte väga ekonomi mot demokrati. Risken är att vi tenderar att urvattna innebörden av den representativa demokratin, menar statsvetarstudenten Henrik Estander apropå Färilabon Christian Jensens medborgarförslag.

Läs också (Plus-artikel): "Han föreslå färre ledamöter i fullmäktige"

Det medborgarförslag som Christian Jensen skickat in till kommunen tar sin utgångspunkt i minskandet av antalet politiker i fullmäktige. Han menar vidare att i en tid när kommunen är i ”ekonomiskt trångmål” är det ”märkligt att fullmäktige är större än vad lagen kräver”. Det förslag som Jensen förespråkar förminskar substansen av den svenska representativa demokratin. 

Givet detta finns det en stor problematik när man ställer ekonomi mot demokrati – särskilt representationen som vår demokratiska modell förespråkar. Jag menar att dessa två poler inte kan stå i konflikt med varandra, risken är då att vi tenderar att urvattna innebörden av den representativa demokratin.

Läs nyhetsartikeln (för pluskunder): Oppositionen sänker förslag om färre ledamöter – vill ha kvar hela fullmäktige: "Finns effektivare sätt att spara"

Den politiska demokratin kan delas upp i två kategorier där den ena behandlar processen och den andra behandlar substansen. Det förstnämnda, processen, innehåller precis som det låter – den demokratiska processen genom allmänna val, medborgardeltagande, insyn och öppenhet. Det sistnämnda, substansen, lägger större fokus på saker som lagstiftning, politisk vilja, folkvilja och intressen.

Hanna Pitkin, forskare inom statsvetenskap, menar att en väljarkår sällan har en enhetlig vilja. Vidare skriver hon att människor har skilda intressen som också står i konflikt med varandra. Som representant blir då uppgiften att försöka göra den klokaste avvägningen som är möjlig.

Jag är negativt inställd till det förslag som Jensen författar i medborgarförslaget. Som förespråkare av demokrati och en god representation är detta ett förslag som riskerar att skapa en mer homogen grupp av individer i fullmäktige och beslut riskeras att fattas utan en diversifiering av åsikter. De 129 960 kronor som poneras sparas per år är inte ett belopp värt att urvattna demokratin för.

Henrik Estander, Statsvetarstudent

Läs mer (för pluskunder): Kommentar: Vad händer med demokratin när vi har färre politiker?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel