Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Får politiker göra vad de vill? Är detta demokrati, Nordanstigs kommun?

Jag fick höra talas om att man gått ner i ån mellan Svedbro och Grängsjösjön och med grävmaskin lagt ner stenar i ån utan att ha talat med markägarna. Äger kommunen ån? undrar Ove Wallberg. Gäller andra lagar för politiker? Om en markägare gjort denna åverkan hade väl polis utkommenderats. Kommunstyrelsen i Nordanstig svarar direkt genom Ola Wigg, Stig Eng och Håkan Larsson.

Jag undrade över om någon politiker skulle kommentera min insändare förra veckan, inget svar och jag blev inte förvånad. Från att gått ur politikerrollen förstår jag att ingen vill kommentera svåra frågor eller påståenden. Hur följs grundlagen och miljölagen i nedanstående?

Jag ser emellertid samband mellan stora och ”små” frågor, som sker i politiken.

Jag bor numera i en liten by som heter Svedbro och här har ortsborna funderat över att kommunen har köpt kraftverken efter Gnarpsån. Man har i fullmäktige planerat att ta bort dessa vattenkraftverk för att öppna för fisken att vandra upp efter ån. Jag vet inte om man tänker sig hela Gnarpsån och att Annån ska ingå, som ansluter till Gnarpsån i Svedbro. En dag fick jag höra talas om att man gått ner i ån mellan Svedbro och Grängsjösjön, och med grävmaskin lagt ner stenar i ån utan att ha talat med markägarna. Äger kommunen ån? Om en markägare gjort denna åverkan hade väl polis utkommenderats!

Kanske har Nordanstigs kommun köpt ån? Innan man börjar att utföra påverkan på en å bör – skall man – väl vidtala markägarna runt ån? Om inte, vad säger lagen? Känner sig kommunen, genom den utsedda gruppen, att man kan göra så eller tror man inte att markägare har någon rätt att veta vad som sker när man sågar eller kör ner kantskog till ån? Enligt uppgift består denna grupp av Stig Äng, Håkan Larsson och Kent Hammarström, samtliga finns i kommunstyrelsen. Känner de sig straffriförklarade i egenskap av politiker?

Eller finns det andra lagar som gäller för dessa? Det hade nog varit bra med en Författningsdomstol i det här ”lilla” fallet? Eller är det så att kommunala tjänstemän har straffimmunitet? Det borde vara så att detta egenmäktiga förfarande borde lagföras? Av vem? Miljödomstol över tilltaget att utföra grävningen, och vilken ska utses som syndabock av politikerna, eller finns inga straffrättsliga åtgärder för sådant tilltag? Vem är lagstiftare? Just det; Regeringen! Betyder småfolket något? Borde det inte finnas en lag som skyddar människor mot politiker? Demokrati för folket!

Ove Wallberg, fd politiker

SVAR DIREKT:

Nordanstigs kommun driver ett biotopåterställningsprojekt i Annån och Gnarpsån. Projektet går ut på att återställa fors- och strömsträckor i de två vattendragen som människan tidigare rensat på större stenar för att flotta timmer.

Genom utplaceringen av sten och död ved i vattendragen skapas en mer varierad vattenmiljö som fler vattenlevande arter kan trivas i. Inom ramen för projektet har Länsmuseet Gävleborg utfört en kulturhistorisk inventering för att kommunen ska kunna säkerställa att kulturhistoriskt värdefulla lämningar inte förstörs i samband med åtgärdsarbetet.

Projektet finansieras till 90 procent genom ett statligt bidrag och vattenverksamheten, som projektet innebär, har anmälts till och godtagits av länsstyrelsen. Berörda markägare har blivit kontaktade och har haft möjlighet att neka åtgärd på sin mark.

Kommunstyrelsen i Nordanstigs kommun har tillsatt en styrgrupp för fiskevårdsprojektet som består av Ola Wigg, Stig Eng och Håkan Larsson.

Ola Wigg

Stig Eng

Håkan Larsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel