Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Falskt larm om isbjörnar

I verkligheten har havsisens minsta utbredning varierat mellan 4 och 5 miljoner kvadratkilometer de senaste 13 åren med undantag för det extrema året 2012. Det är 10 gånger så mycket som hela Sverige, och då skall vi minnas att halva landet ligger norr om Östersund, skriver Sture Åström.

Nu sprider TT och andra media än en gång ett larm om isbjörnarnas undergång med rubriker som: ”Isbjörnar kan vara borta om 80 år”. Larmet är lika falskt nu som alla liknande larm varit under 30 år. Isbjörnarna mår bra och stammen har ökat till fler än 30.000 individer.

TT hänvisar till beräkningar av organisationen “Polar Bear International”, PBI, där den intervjuade Steven Amstrup är Chief Scientist. Tillsammans med WWF har PBI varit en av de främsta drivkrafterna bakom de ständigt felslagna larmen om isbjörnarnas hotande utrotning.

PBI:s nya larm baseras på datasimuleringar avseende isbjörnarnas reaktioner på de förhållanden som ett av IPCC:s scenarier förutspått för tiden fram till år 2100. Man frågar sig hur många gissningar de gjort om isbjörnarnas liv. De har valt IPCC:s mest extrema alternativ som dess egna företrädare anser orealistiskt. Det baseras också på datasimuleringar med många gissade in-data.

Generellt är datorsimuleringar med flera “antagna”, det vill säga gissade in-data lika bra som en enda gissning, med andra ord meningslösa. Att stapla två sådana paket av gissningar ovanpå varandra är nonsens i kvadrat.

I verkligheten har havsisens minsta utbredning varierat mellan 4 och 5 miljoner kvadratkilometer de senaste 13 åren med undantag för det extrema året 2012. Det är 10 gånger så mycket som hela Sverige, och då skall vi minnas att halva landet ligger norr om Östersund.

Isen i Arktis visar ingen tendens på att försvinna under somrarna.

Sture Åström, civ.ing.

Nätverket KLIMATSANS

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel