Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ett löjes skimmer har dragit in över Söderhamns kommun – Vad är det egentligen du ska be om ursäkt för John-Erik Jansson?

En av Söderhamns kommuns stora utmaningar är, enligt de själva, att få tillväxt och rätt kompetens. Vem blir lockad av att söka arbete i Söderhamn efter att tagit del av hur bristfälligt ett kommunalråd kan resonera? Morgondagens arbetskraft vill ha en arbetsgivare som är värderingsstyrd och hållbar, skriver Ida Mörtsell.

Annons

”Kvinnor inte kan hantera konflikter med andra kvinnor” hade kommunalråd John-Erik Jansson sagt i samband med tillsättningen av kommunchef i Söderhamns kommun. I Helahälsinglands rapportering den 10 oktober 2019 förklarar kommunalrådet att han bett om ursäkt och att kommentaren var en “tankehypotes” och inte en åsikt. Det jag saknar i ursäkten är förståelse för vad han egentligen ska be om ursäkt för och hur nedvärderande kommentaren är för mig och alla andra kvinnor. Var är självinsikten om den (o)medvetna diskrimineringen? Konsekvenserna är allvarliga både i avseende av den enskilda händelsen och högst olyckliga för Söderhamns kommun och kommunens relevans som arbetsgivare.

Vem blir lockad av att söka arbete i Söderhamn efter att tagit del av hur bristfälligt ett kommunalråd kan resonera?

Kommunalrådet ger uttryck för en seglivad myt och inga belägg finns för påståendet om att kvinnor, för att de är kvinnor, skulle ha svårare att hantera konflikter med andra kvinnor. Vad kan då denna myt komma från? Studier visar att dålig arbetsmiljö driver konflikter och sjukfrånvaro. Kvinnodominerade arbetsplatser prioriteras systematiskt mindre resurser i högre utsträckning än mansdominerade och därmed har kvinnors arbetsplatser generellt sämre förutsättningar för en god arbetsmiljö. Offentlig sektor, som Söderhamns kommun, är ett exempel på kvinnodominerad arbetsplats.

En av Söderhamns kommuns stora utmaningar är, enligt de själva, att få tillväxt och rätt kompetens. Söderhamns kommun är den största arbetsgivaren i kommunen. Det finns behov av att behålla och attrahera medarbetare till Söderhamn, såväl till den offentliga som privata sektorn. Vem blir lockad av att söka arbete i Söderhamn efter att tagit del av hur bristfälligt ett kommunalråd kan resonera? Morgondagens arbetskraft vill ha en arbetsgivare som är värderingsstyrd och hållbar.

Det John-Erik Jansson skulle bett om ursäkt för var nedvärderingen mot alla kvinnor, att han inte har högre kompetens inom jämställdhet trots sin tunga post samt att han har dragit ett löjes skimmer över kommunen.

Ida Mörtsell

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel