Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ett kommunalt bostadsföretag är en verksamhet som drivs med skattemedel och inget annat

Det är otroligt bra att tidningen gräver djupt lokalt i de kommunala bostadsbolagens konstiga affärer, skriver signaturen Förstummad, förvånad och förfärad.

Visst, juridiskt är de flesta i bolagsform ”på sidan av” men till syvende och sist så är alla pengar som går in och ut skattemedel.

Jag undrar hur många konstiga affärer som gjorts på Sveriges bostadsbolag och det är otroligt bra att sajten helahälsingland.se gräver djupt lokalt.

Verksamheter finansierade med skattemedel som kommer in lite för lätt har en tendens att ha lite yviga rörelser. Bostadsbolagen lägger ofta pengar på reklamprylar och är ganska generösa med annonser trots att det kommunala fastighetsbeståndet är uthyrt till 100 procent.

Att leda ett kommunalt bostadsbolag kräver ingen kärnfysiker, är bara allt uthyrt och hyrorna rullar in och även att man håller hårt i ”normala” hyrestagares kostnader för underhåll så blir det rejäla plus.

Personligen hörde jag för några år sedan att vaktmästarna fick bonus om de lyckades hålla borta önskemål om förbättringar, men det låter så enfaldigt att jag väljer att inte tro på det.

Att man däremot skall handskas varligt med skattemedel, det är helt riktigt!

Hur är det då med rekryteringen av chefer inom kommunala bolag? Det står ofta i dessa annonser ungefär så här…

”Vi ser gärna att du arbetat i eller i närheten av en politiskt styrd organisation och förstår hur en kommun fungerar”.

Läser man om Faxeholmen och Nordanstigs bostadsbolag så funderar man gärna på innebörden av ”förstår hur en kommun fungerar”. De chefer som figurerar i artiklar har kanske missförstått att alla eventuella överskott från exempelvis en bilförsäljning är skattemedel som skall återbördas till kassan oavsett om det är 1 000 kronor eller 25 000.

Man kan tycka att tanken är god att låta personalen få köpa saker billigare och så kan det fungera i ett privat företag om aktieägarna är OK med det…

Men på ett rent skattefinansierat bolag är det helt förkastligt!

Förstummad, förvånad och förfärad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel