Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: En sommarhälsning till er som fattar beslut om vår skolas framtid: Glöm inte bort dialogen med oss – vi vill alla ha en bra skola!

 
Skolutredningen i Hudiksvall
Visa alla artiklar

Om det behöver göras en skolutredning, ta då och lyssna på de som är i skolan, de som jobbar där och som verkligen känner verksamheterna. För dialog med oss medborgare. Ta in elever, lärare och föräldrar i processen redan från början, skriver Susanne Wernersson, Marie Larsson, Johan Söderlund, Rebecca Carlsson, Carola Forslund, Jenny Mangseth i Hudiksvall.

Den blomstertid nu kommer …

För ett år sedan stod vi på våra barns skolavslutningar och sjöng denna svenska sommarpsalm, medan vi tänkte på att våra skolor, återigen, är nedläggningshotade. Det har flutit en del vatten i skolutredningsbäcken sedan dess, men covid-19 pandemin slog till och beslutet om skolorna har skjutits fram till kommande vår. 

Du ska inte tro det blir sommar …

Skolutredningen hittills har mest handlat om att göra större enheter av skolorna och stänga de mindre och vilka fördelar detta kan ge. Det har inte nämnts en enda gång vilka fördelar mindre enheter har. Det behöver också lyftas fram och tas med i beräkningen.

Nu grönskar det i dalens famn …

Om det behöver göras en skolutredning, ta då och lyssna på de som är i skolan, de som jobbar där och som verkligen känner verksamheterna. För dialog med oss medborgare. Ta in elever, lärare och föräldrar i processen redan från början. Vi vill väl alla ha bra skolor med legitimerade lärare? Tillsammans kan vi hitta lösningar som behåller/höjer kvalitén, men ändå minskar kostnaderna. Nu har vi ett år på oss fram till beslut, låt oss ta vara på tiden.

Du gamla, du fria, du fjällhöga nord …

Vilka blir konsekvenserna av nedläggningar och elevflytt? Har ni gjort analyser utifrån barnkonventionen, miljön, landsbygdsutveckling, kommunens framtid, ekonomin med mera utifrån en helhetssyn för kommunen?

Sjung om studentens lyckliga dar …

Hur vill vi att våra elever ska ha det i skolan? Vad vill vi att de ska ha fått med sig från skolan, för att bli demokratiska medborgare med kompetens som behövs i framtidens samhälle? Detta måste ju vara helt avgörande frågor i den kommande skolutredningen!

Vi vill säga till er som ska ta besluten: vi finns här och vi välkomnar en dialog och ett samarbete, för att det ska bli så bra som det bara kan bli för våra barn, kommunens elever. Kontakta oss gärna! Ha en fin sommar! Håll avstånd, håll er friska och hemestra i sommar!

Föräldragruppen, sex föräldrar från de sex nedläggningshotade skolorna: Susanne Wernersson, Marie Larsson, Johan Söderlund, Rebecca Carlsson, Carola Forslund, Jenny Mangseth

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel