Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: En fungerande kulturbygd tar generationer att skapa – men kan snabbt förstöras av grävskopor

 
Fria vandringsvägar för fisk
Visa alla artiklar

Låt oss i första hand värna om vår kultur, inte vår forntid. Kulturen är en form av uppbyggt kapital, som ska sporra kommande generationer till ett gott liv i kommunen. Vi behöver inte några få fiskande turister. Vi behöver positiva företagare som skapar varaktiga jobb, skriver Mats B Klint.

Nu är det nog dags för Nordanstigs kommunpolitiker att tänka om, när det gäller hysterin kring våra vattendrag. Det verkar vara så att problemen med vård, skola och omsorg får stå tillbaka, för att tillfredsställa en handfull fiskares behov att veva hem stora havsöringar. Vi läser också om att kommunen (som enda instans) stöder förslaget att riva Vadedammen och nu vill man ändra Harmångersåns utlopp, till obekanta kostnader.

Man avser riva småskalig produktion av el, den nyttigaste energin vi f n har, i en tid som präglas av politisk oro och stigande olje- och dollarpriser. Blir det problem med oljan, sätts stora krav på vattenkraften. Skulle den storskaliga elproduktionen få problem, är den småskaliga produktionen en värdefull försäkring för den lilla kommunen. Vadedammen och dess kraftstation är en välskött anläggning, efter nyligen gjorda investeringar av sin driftige ägare. Att kunna reglera vattenflöden är en viktig försäkring i en tid då man förutser kraftiga svängningar i väderleken.

Nordanstigs kommun är en utpräglad kulturbygd, skapad av duktiga bönder och energiska företagare, som är förebilder för vår ungdom. Byggandet av dammar, kvarnar och elverk och fabriker är monument över deras sätt att utnyttja naturen, utan att förstöra eller förorena. Naturen har anpassa sig till samspelet med människan. Det finns gott om fisk i alla vattendrag. Insjööring och bäcköring smakar dessutom bättre än havsöring! Dessutom tror jag inte att våra relativt små vattendrag kan locka så många turister, när både Ljungan och Indalsälven ligger i närheten, där betydligt större och flera fiskar väntar. Vill kommunledningen förbättra fiskemöjligheterna kan den väl hjälpa fiskevårdsföreningarna med stöd till utsättning, som man gjort tidigare.

Låt oss i första hand värna om vår kultur, inte vår forntid. Kulturen är en form av uppbyggt kapital, som ska sporra kommande generationer till ett gott liv i kommunen. Vi behöver inte några få fiskande turister. Vi behöver positiva företagare som skapar varaktiga jobb. Vi vill ha en intressant kulturbygd, som visar kraft och sunt förnuft och som ska få våra unga att tänka “kunde dom, så kan vi också!”. Kulturmiljöer är intressanta för turister. Gränsfors bruk har över 20 000 besökare per år.

En vacker och fungerande kulturbygd tar generationer att skapa, men kan mycket snabbt förstöras av en tillfällig kommunledning med hjälp av grävskopor. Låt oss stoppa detta!

Mats B Klint

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel