Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ekonomi handlar också om att blicka mot framtiden

Ekonomi är en fråga inte enbart beträffande den rådande situationen, utan också den framtida. Att Ljusdals kommun har dålig ekonomi är något som varit rådande under en längre tid. Det har uppenbarligen varit viktigare att få en budget i balans, än att redovisa ett resultat som motsvarar budget, skriver Kurt L. Rådlund.

Har i mejl och tidningsartiklar läst följande: "Bara för att de inte får igenom allt betyder det inte att vi inte har lyssnat". Det påminner mig om en granne jag en gång hade. Han fick råd om hur han skulle klippa sina äppelträd. Han svarade: "jag hör vad ni säger, men jag bryr mig inte".

Ekonomi är en fråga inte enbart beträffande den rådande situationen, utan också den framtida. Att Ljusdals kommun har dålig ekonomi är något som varit rådande under en längre tid. En del nämnder har under många år gått med underskott, trots att "åtgärder" vidtagits. Det har uppenbarligen varit viktigare att få en budget i balans, än att redovisa ett resultat som motsvarar budget.

Verksamheter i nämnderna får inte reduceras till enbart siffror. Lagar och förordningar skall följas. Hur det sker är upp till beslutande i varje nämnd. Det räcker inte med att skrapa på ytan, utan en genomgripande förändring i organisationerna kommer att behövas. Dock skall människan alltid finnas i centrum. Det viktiga är inte att rädda en akut krissituation. Vid förändringar skall blicken riktas mot framtiden. Inriktningen måste hela tiden vara förutom nutid, framtid. Det är dags för kommunchef, kommunstyrelse, ekonomichefer etc att lyfta blicken och se framåt. Navelskådande kommer inte kommunen, och därmed medborgarna, tillgodo.

Det måste finnas ett mål och det skall alltid finnas en strategi för att nå målen. Hela kommunen skall leva och överleva och utvecklas, vilket endast kan ske genom hållbara åtgärder. Insikt och kunnande skall alltid genomsyra nämnder och kommunledning. Att klippa livsviktiga nervtrådar till tätorter utanför kommuncentra gynnar inte tillväxt och framåtskridande.

Kurt L. Rådlund, ledamot KPR, ordförande Hennan PRO

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel