Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Edsbyns Elverk och framtiden

 
Försäljningen av Edsbyns elverk
Visa alla artiklar

Den nuvarande styrelsen för Edsbyns elverk bör ställa sina platser till förfogande, och en ny styrelse bör utses, som är mer inriktad på att utveckla Edsbyns elverk än att avveckla bolaget, skriver Kjell Öhrström i en insändare.

Edsbyns elverk står inför en ljus och spännande framtid. Med tanke på den omställning som sker i samhället mot förnyelsebar energi, mot eldrift av bilar och transportfordon, stålindustrins elektrifiering samtidigt som kärnkraften avvecklande, kommer vattenkraften vara mycket viktig. Solen lyser inte alla dagar och det blåser inte alltid.

Aktieägarna i Edsbyns elverk har sagt nej till utförsäljning av verksamheten. Det lokala engagemanget är betydelsefullt för att glesbygden och Norrland ska överleva. Låt oss fortsätta med det engagemanget så kommer det att gå bra.

Vi kan nu läsa diverse snyftreportage om köpare som inte fick köpa och aktieägare som inte just nu fick ”casha” hem pengarna. Sådant är affärslivet. Bolagsordningen är grunden för bolaget både när det startas och när verksamheten bedrivs. Styrelsen utses av aktieägarna på bolagsstämman och det är aktieägarna som beviljar styrelsen och vd ansvarsfrihet.

Styrelsen bör veta sin roll vid uppköpserbjudanden av hela eller delar av bolaget. Styrelsen ska då analysera och rekommendera aktieägarna till ett visst beslut.

Edsbyns elverks styrelse har inte agerat så. De har ställt sig i främsta ledet för att få aktieägarna att fatta ”rätt” beslut. De aktieägare som velat sälja har använt styrelsen för sitt syfte. Man kan mycket väl uppfatta att styrelsen även har agerat för köparens räkning. Genom sitt agerande har styrelsen även förhindrat att köparen justerar sitt bud för om möjligt få affären i hamn.

Vad det gäller underlagen till oss aktieägare inför beslutet så var dessa sena och innehöll dessutom direkta felaktigheter. Exempelvis visade det sig att affären med Ellevio och Fröslida inte var villkorade av köparna utan styrelsen hade skrivit in den paragrafen själv.

Efter att ha genomlidit ett informationsmöte och en extra bolagsstämma med ett mycket högt tonläge från styrelsens sida där exempelvis en styrelseledamot sade att styrelsen måste beakta det ekonomiska men ”ni kan ju rösta med känslor”. Att så flagrant underkänna 900 aktieägares egen bedömningsförmåga både vad det gäller ekonomi och annat skrämmer mig.

Vad bör då göras för framtiden?

- Den nuvarande styrelsen bör ställa sina platser till förfogande.

- En översyn av aktieslagen bör göras för att göra A-aktier allmänt handlingsbara.

- En nomineringskommitté bör utses.

- En ny styrelse bör utses på en extra bolagsstämma som är mer inriktad på att utveckla Edsbyns elverk än att avveckla bolaget.

Kjell Öhrström, aktieägare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel