Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Dum, dummare, skolstruktur? Jag saknar klarspråk i skolutredningen

 
Skolutredningen i Hudiksvall
Visa alla artiklar

Varför lägger Hudiksvalls kommun pengar på en urdum skolrapport? För att få fler behöriga lärare slår man ihop skolor ... och gör sig av med 36 lärartjänster – på vilket sätt hjälper det lärartätheten att öka? undrar Johan Söderlund.

Jag kanske är dum. Men jag förstår inte varför man lägger pengar på en rapport som ska utröna hur skolan och skolans uppdrag i Hudiksvall ska bli bättre med ökad kvalité efter det senaste resonemanget från den parlamentariska arbetsgruppen.

En stor del av rapportens avsikt och slutsats tar flitigt upp att man ska få fler behöriga lärare genom att man slår samman de nämnda skolorna. Men slutsatsen nu är att man ska göra sig av med 36 lärartjänster? På vilket sätt hjälper det lärartätheten att öka?

Ska min dotter sitta i ett klassrum med ytterligare 25 elever med en enda lärare? På vilket sätt kommer det att höja kvalitén på undervisningen när vi redan idag har undermåliga resultat i skolorna?

Sen att låta bli att underhålla skolorna för att till slut komma till ett beslut där alternativet är att flytta samtliga elever och undervisning till en ny skola? Till en skola som kräver enorma kostnader för ombyggnation eftersom utrymme inte finns! Vem agerar så när det gäller den egna villan eller sina egna pengar? Pengar är pengar oavsett om det är en investering eller driftskostnader.

Man kan så även diskutera mångt och mycket om faktorer som miljöpåverkan, elevernas inlärningsförmåga, omstruktureringskostnader, attraktionskraft för nya invånare, negligerande av ny teknik som fjärrundervisning och riskfaktorer med ökade elevtransporter för att nämna några. Vi måste också väga in kommunens egna vision om att vi ska öka befolkningsmängden med ca 15.000 invånare. Varför skulle de här presumtiva nya invånarna välja att flytta till Hudiksvall?

Jag saknar klarspråk från början till slut. En förtäckt rapport som handlar om att hitta svepskäl för att få anledning att lägga ner sex skolor i kommunen. Det är klart att det handlar om en ekonomisk fråga, men det är inte vad man har gått ut med från inledningen av den här processen. Raka besked uppskattas. Att behöva bemöta en urdum rapport för att man tror att man kan komma runt grundproblemet och vilseleda invånarna genom ett beställningsjobb. Det är då bara dumt.

Johan Söderlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel