Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Domstolens beslut angående Galvån måste respekteras

 
Kraftverken i Galvån och Kilån
Visa alla artiklar

Nu finns en dom i Mark- och miljödomstolen angående Galvån, och den bör respekteras. Liberalerna i Bollnäs motsätter sig ett överklagande. Det är en märklig tankegång i kommunledningens resonemang att domen ska överklagas på grund av detaljer i hur den formulerats, skriver Peter Nordebo.

Annons

Liberalerna i Bollnäs motsätter sig bestämt att Bollnäs kommun överklagar domen om Galvån från Mark- och miljödomstolen. Domstolen har kommit fram till en rimlig balans mellan moderna miljökrav och respekt för äganderätten. Ägarna av vattenkraften i Galvån har accepterat att ta ansvar för att tillmötesgå kravet på fungerande vandringsvägar för fisk och andra arter. Därmed uppfyller domen de ambitioner som uttrycks i kommunens översiktsplan.

Det är en märklig tankegång i kommunledningens resonemang, så som det framgått av Ljusnans artiklar, att domen ska överklagas på grund av detaljer i hur den formulerats. Man kan inte överklaga detaljer i en dom. Överklagar kommunen till högre instans kommer hela processen att tas om och prövas på nytt.

Det är också ett allvarligt avsteg från demokratins spelregler att frågan inte varit uppe för beslut i någon beslutande politisk församling. Än så länge har frågan hanterats helt och hållet inom den informella ”kommunledningen”. Det är inte okomplicerat. Utöver att frågan ställer miljöintresse mot äganderätt handlar det också om hur kommunanställda får/bör agera privat när kommunen blir en part i en konflikt.

Frågan om de mindre vattenkraftverken är i hög grad en fråga om att respektera äganderätten (jmf FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna). Ny lagstiftning som bygger på ny kunskap, ändrade värderingar och andra prioriteringar gäller, men inte retroaktivt. Om enskilda – oavsett om de är fysiska eller juridiska personer – tvingas avstå att utnyttja ägandet av produktionsmedel eller naturresurser därför att vi kollektivt, som samhälle, förändrar spelreglerna, då är det rimligt att vi lika gemensamt ser till att de som förlorar ekonomiska värden på nya regler hålls skadeslösa för detta. Det gäller skogsbruket lika väl som vattenkraften.

Nu finns en dom i Mark- och miljödomstolen. Enligt domen får vattenkraften finnas kvar under förutsättning att företagen på egen bekostnad anlägger fungerande vandringsvägar för faunan. Det kan ifrågasättas om det i sin helhet är åtgärder som den enskilde ska betala för. Men domstolens beslut bör respekteras, eftersom den accepterats av vattenkraftens ägare.

Peter Nordebo, gruppledare Liberalerna Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel