Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE Diskriminering när blivande pappor inte får vara med vid ultraljudet: "Barnet är lika mycket deras barn som den blivande mammans"

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Vi ska ha vårt första barn och min man får inte följa med på grund av coronapandemin. Jag har vart på ett ultraljud vilket jag bara upplevde som jobbigt och väldigt ensamt då min trygga punkt i livet inte fick vara med. Ska inte första gången man ser sitt barn vara fyllt med glädje? undrar signaturen K. Verksamhetschef vid Kvinnosjukvården, Johanna Belachew, skriver svar direkt.

Mitt i coronakrisen så portas blivande pappor från undersökningar, bland annat ultraljud. Det är lika mycket deras barn som det är den blivande mammans. Jag kan förstå att de inte får komma med in om de har några förkylningssymptom. Men är man frisk och utan några symptom så tycker jag att det blir diskriminering av de blivande papporna.

Vi ska ha vårt första barn och min man får inte följa med. Jag har vart på ett ultraljud vilket jag bara upplevde som jobbigt och väldigt ensamt då min trygga punkt i livet inte fick vara med. Ska inte första gången man ser sitt barn vara fyllt med glädje? Vad händer om det är något som är fel på barnet? Ska jag behöva ligga där helt ensam med någon helt okänd person om jag skulle få dåliga nyheter?

Min man hade sett fram emot ultraljudet sedan vi fick veta att vi skulle bli föräldrar. Man skriver även på alla sidor angående ultraljud att det är bra om man har någon med sig till undersökning. Ska man inte få dela denna fantastiska resa och upplevelse med sin livskamrat? Just nu känns allt bara jobbigt.

K

SVAR DIREKT: Vi har under coronapandemin tvingats göra vissa begränsningar vad gäller närvaro av anhöriga på sjukhus som är väldigt tråkiga. Det är sant att en blivande förälder har lika stor del av sitt barn som den förälder som är gravid, men undersökningar av mamman och barnet kan inte göras på distans med till exempel telefonbesök. Att partner vill vara med, både för sin egen och mammans skull är glädjande och självklart, men det är däremot inte avgörande för den medicinska bedömningen. I rådande läge är det tyvärr den strikt medicinska bedömningen vi måste prioritera för att så långt som möjligt förhindra smitta av andra patienter och vårdpersonal för att kunna upprätthålla en säker förlossningsvård med god kvalitet, för våra kvinnor och deras barn skull.

Därtill gör vi vad vi kan för att inkludera partnern med till exempel videosamtal under besöket, vilket många har uppskattat.

Med vänlig hälsning

Johanna Belachew, verksamhetschef Kvinnosjukvård

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel