Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Dialog om skolorna växer fram

En härlig känsla spred sig i måndagskväll på Hovfet i Vallsta. Det var en smak av demokrati, en dialog mellan folket och de folkvalda.

Jag tror de flesta kände samma sak, att politikerna hörde vad vi sa och tog det till sig. Det är vid sådana stunder man börjar återfå förtroendet för politiker, tanken svindlar.

Vid mötets slut fanns en majoritet för att kasta det enda förslaget som funnits angående framtidens skola, det som kallats för huvudspår i papperskorgen. Alla politiker som satt i panel var överens om att man inte kunde ta ställning till detta enda förslag, som inte redovisade en enda siffra om besparingar. Alla utom en, Jan Lahenkorva som fortfarande var lika säker på att den enda lösningen på de dyra lokalkostnaderna var att centralisera alla 7–9 skolorna till Gärdet. Jan Lahenkorva har tidigt gått ut och sagt att det bara finns en lösning och att han har bestämt sig. Jag tycker att detta är skrämmande att en politiker som sitter i BUN och även i arbetsutskottet och dessutom som ordförande redovisar öppet att han har bestämt sig innan någon har tagit fram ett enda vettigt underlag. Ordföranden är väl den som i högsta grad borde vara öppen för alla lösningar in i det längsta för att uppmuntra ett konstruktivt utvecklingsarbete i AU och BUN. Att ha sådana politiker i denna ledande ställning är förödande för de beslut som ska tas och som kommer att påverka vårt samhälle en lång tid framåt. Det är med denna bakgrund inte så konstigt att med en sådan ordförande i BUN förslaget från tjänstemännen angående framtidens skola ser ut som det gör. Endast ett seriöst alternativ presenterades och det var samla alla årskurs 7 och 9 på Gärdesskolan, Campus Gärdet, vilket var det samma som J Lahenkorva hade bestämt sig för sedan tidigare. (Det är detta som för närvarande ligger i papperskorgen). Det är ytterst märkligt att när man som tjänsteman får ett problem att lösa, endast kunna presentera ett förslag som lösning, speciellt då det inte finns några ekonomiska kalkyler som stödjer detta. Två borde vara ett minimum, och i vanlig socialdemokratisk anda brukar det finnas tre som allmänt brukar kallas ”nja”.

Efter mötet i måndags ser jag med förhoppning fram emot nya visioner där grunden består i att kommunen ska ha f–9-skolor i Kilafors, Bollnäs och Arbrå/Vallsta. Vi ska sedan tillsammans se till att de blir Sveriges bästa grundskolor. Vi kan vara levande bevis på att även kommuner kan driva skolor som är eftertraktade av så väl elever som pedagoger och ha en skolpolitik som alla kan vara stolta över.

Anders Schön, Arbrå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel