Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Det verkar vara rena trolleriet med siffror i Ljusdals kommun

Jag är förvånad på gränsen till chockad: på Järvsö skola ska cirka 16 tjänster bort, och på Färila-Loos ska 14 tjänster bort, varav bland annat en specialpedagog. Det innebär ett försämrat stöd till de elever som behöver extra stöd. Är det någon människa som på allvar tror att det här kommer att vara bra för verksamheten? undrar Fredrik Röjd (LB).

När jag läser de handlingar som ligger till grund för den styrande minoritetens besparingsförslag på våra skolor så vet jag ärligt talat inte om jag ska skratta eller gråta, och det är en känsla jag har på riktigt.

Dokumentet som innehåller det lagda förslaget att helt ta bort närmare 70 heltidstjänster inom skola och förskola inleds med skrivningar om att skolan ska följa regler och bestämmelser och att ”det omställningsarbete som påbörjats är arbetsgivarens förhoppning att vi ska få en mycket hög behörighet på samtliga skolor”. Det här är trolleri med siffror, för man räknar inte med att det tillkommer några nya legitimerade lärare till skolorna utan det som händer är att andelen behöriga lärare i procent räknat kommer att öka när många obehöriga sägs upp.

Jag menar såhär: om man har 100 lärartjänster varav 50 dylika bemannas av legitimerade lärare, och 50 är obehöriga lärare så är andelen legitimerade lärare 50 %. Säger man då upp samtliga 50 obehöriga så blir andelen legitimerade lärare hela 100 %. Fast personalen har ju halverats, och antalet elever är detsamma.

Det är på den här nivån man diskuterar i kommunhuset i Ljusdal, och då består den centrala förvaltningsledningen i nämnda hus av bland annat en skolchef, en grundskolechef, en förskolechef och en utvecklingsledare, och då har jag alltså inte ens räknat med alla chefer ute på enheterna samt övrig personal inne på den centrala förvaltningen.

Jag är förvånad på gränsen till chockad: på Järvsö skola ska cirka 16 tjänster bort, och på Färila-Loos ska 14 tjänster bort, varav bland annat en specialpedagog. Det innebär ett försämrat stöd till de elever som behöver extra stöd. Är det någon människa som på allvar tror att det här kommer att vara bra för verksamheten?

Jag är särskilt orolig framförallt för de elever som har de svåraste sociala förutsättningarna. Ska eleverna klara sig igenom en skolgång med de usla villkor som kommer att erbjudas i Ljusdals kommun, om detta förslag blir verklighet, så kommer elevernas vårdnadshavare att behöva hjälpa dem mycket hemma. Det är inte alla hem som har den möjligheten. Tro mig.

Fredrik Röjd, Ljusdalsbygdens Parti

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel