Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Det ska alltid utses en syndabock – men de som utser syndabocken deltog knappast i brandbekämpningen

 
Skogsbränderna i Hälsingland sommaren 2018
Visa alla artiklar

Historien har en tendens att upprepa sig, menar Tord Jerfsten som drar paralleller mellan Kårbölebranden sommaren 2018 och branden i Orsa Finnmark år 1889. De som bekämpade branden förtjänar uppskattning.

Annons

1889 hade vi en storbrand i Orsa Finnmark som ödelade 1900 ha skog. En del problem var likartade med det som hände förra sommaren i Kårböleområdet.

”Att branden fick en så stor omfattning berodde dels på bristen på lättframkomliga vägar och dels det faktum att större delen av Orsa Besparingsskog ligger inom Hamra kapellag, dvs inom en annan socken och i Gävleborgs län. Länsman i Orsa ville inte beordra ut folk till brandsläckning då branden inte låg inom hans tjänstgöringsområde, utan det var en uppgift för länsman i Los” skriver Orsa Besparingsskog på sin hemsida. Branden ledde till att det uppfördes brandtorn bland annat på Pilkalampinoppi. Tornen bemannades under somrarna ända till 50-talet då brandflyget tog över.

Branden i Kårböleområdet skedde i flera kommuner och län. Hade den skett på 1600-talet så hade även Norge/Danmark varit inblandade Att vara väl förberedd på något som händer med så långa intervall är inte sannolikt.

Om du som politiker skulle ha föreslagit att vi måste bygga en organisation som klarar skogsbränder på över 10 000 ha skulle du med all säker blivit idiotförklarad. Vad skulle inte det kosta? Nu har det hänt och en syndabock måste utses. De som utser syndabocken deltog knappast i brandbekämpningen.

Ljusdals kommunledning gjorde det bästa de kunde med de förutsättningar som förelåg. De som bekämpade branden förtjänar uppskattning. Nu kommer det att byggas en organisation som skall klara sådana här stora skogsbränder. Uppstår inga sådana bränder kommer organisationen att successivt monteras ned på grund av kostnaderna. Om hundra år är vi sannolikt i samma läge igen.

Tord Jerfsten - som inte deltog i brandbekämpningen eftersom jag låg på operationsbordet i Köping

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel