Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Det sjuder av liv – om vi vågar tänka nytt

Sommarens stora turistmål kommer troligtvis att bli många av våra medeltida och vackra kyrkor samt hembygdsgårdarna. Redan rapporteras det om många besök. Kyrkorna och hembygdsgårdarna behövs som mötesplatser, skriver Jan-Eric Berger.

Det är intressant att följa med i ”bruset” och se vad  som förändras och händer i sommarsamhället. Den här sommaren lär inte bli riktigt som tänkt för många av oss.

Föreningslivet, kyrkorna, hembygdsrörelsen och alla andra arrangörer försöker på olika sätt våga tänka nytt.

Som i alla kriser prövas vår förmåga att anpassa oss. Coronapandemin är inget undantag. De föreningar som vågar pröva något nytt kommer att klara sig bättre.

Jag har redan varit på kulturhistoriska vandringar, tipspromenader, fäbodgudstjänster, konserter, besökt orter i landskapet som jag inte varit till tidigare, rott eka, fiskat, och tittat på en del fornlämningar ute i naturen.

Mer kommer det att bli. Tiden går fort!

För mig är kriser en form av förnyelse och innovationer och det har bland annat varit ett genombrott för digital mötesteknik. Jag tycker att det är mycket trevligare att möta människor då och då fysiskt och att det är  skillnad mellan att ses på riktigt och på webben. Men det har också fungerat.

Sommarens stora turistmål kommer troligtvis att bli många av våra medeltida och vackra kyrkor samt hembygdsgårdarna. Redan rapporteras det om många besök. Kyrkorna och hembygdsgårdarna behövs som mötesplatser. Många gör ett extra besök på sin födelseort för att bland annat besöka sin sockenkyrka. Jag tycker att både kyrkorna och hembygdsgårdarna skulle kunna användas till mycket mera, för alla slags möten mellan människor.

Det sjuder av liv runt om i landskapet även i sommar – trots coronan.

Om några dagar blir det för mig picknick i en intressant miljö och en berättelse om platsens historia. Det kan flera anordna. Men glöm inte att informera om säkerheten

Jan-Eric Berger, Ordförande i Hälsinglands hembygdskrets

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel