Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Det handlar om tillit

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

I Sverige har vi ett tillitssamhälle, vi utgår från att staten och det offentliga vill medborgarnas bästa. Så är det inte i alla länder, skriver Bengt Bengtsson.

Det kan säkert sticka i ögonen på människor i andra länder att vi i Sverige kan upprätthålla social distansering och reserestriktioner utan att vi får betala dryga böter om vi korsat kommungränsen, eller måste visa upp ett papper för polisen om vi ska gå och handla mat.

 Vad är det som är så konstigt med Sverige? Det kallas "tillit". Inte bara i Sverige utan också i övriga Norden litar vi på varann i princip. Vi utgår ifrån att staten och det offentliga vill medborgarnas bästa. Om vi blir utsatta för brott, vänder vi oss till polisen. Vi kontaktar inte en kusin som får ta itu med det hela. På många andra platser på jorden är det klankulturen som råder. Får man problem vänder man sig till en släkting. Det är familjen/släkten/klanen som man förlitar sig på, på gott och ont. Staten och offentliga myndigheter kan kanske vara bra ibland, men det gäller att undvika dem så mycket det går.

Det är bara att hoppas att Sverige även i fortsättningen får vara ett tillitssamhälle.

Bengt Bengtsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel