Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Det finns flera skäl att värna Vadeåns kraftverk – bland annat för flodkräftans skull

 
Fria vandringsvägar för fisk
Visa alla artiklar

Såvitt jag minns fungerar Vadeån och kraftverksmagasinet som skydd för den hotade flodkräftan, skriver Kelvin Ekeland. Än så länge tycks inte signalkräftan ha hittat ned i Vadeån med risk att sprida kräftpesten.

Vadeån i Bergsjö har ett kraftverk. Stefan Åkerlund tycker det är roligt att driva Vade kraftverk men känner sig motarbetad av Nordanstigs kommun som överklagar domen som lagligförklarar elproduktionen i Vadeån.

Läs artikeln: Kraftverksägaren efter kommunens överklagande: "Jag vill få ett slut på allt processande"

Ola Wigg (S) menar att kommunen behöver en fungerande fiskvandring. Därför vill kommunen ha bort Vade kraftverk.

Läs artikeln: Vade kraftverks tillstånd överklagas av kommunen: "Måste ha fungerande vandringsväg"

Såvitt jag minns fungerar Vadeån och kraftverksmagasinet som skydd för den hotade flodkräftan. Jag minns ett reportage i Sundsvalls tidning där det talades om hur många Bergsjöbor sluter upp kring Vadeån. Kräftburarna slängs ut i vattnet och håvarna försågs med mört som bete. Än så länge tycks inte signalkräftan ha hittat ned i Vadeån med risk att sprida kräftpesten. Men jag kanske minns fel och min minnesbild saknar betydelse.

Det finns också andra skäl att värna kraftverket i Vadeån.

Kelvin Ekeland, etnobiolog, landskapshistoriker, författare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel