Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Det är för låga ambitioner i Hudiks miljöarbete

Förra fredagen demonstrerade miljontals människor världen över för att visa sitt stöd för en mer handlingskraftig klimatpolitik. I Hudiksvall samlades flera hundra människor på Storgatan i en manifestation. Men i Hudiksvalls kommunfullmäktige är engagemanget fortfarande mycket måttligt hos majoritetspartierna Socialdemokraterna, Moderaterna och överraskande nog också Miljöpartiet, skriver centerpartisterna Caroline Schmidt, Sven Bergström Trolin, Ingrid Bryntse och Anton Stark.

Miljö- och klimatfrågor har blivit en av vår tids viktigaste frågor. FN:s klimatpanel IPCC kom i september med ännu en vetenskaplig rapport som visar att klimatförändringens effekter på jordens hav och istäckta områden är värre än befarat. Isarna vid polerna smälter allt snabbare, havsnivån stiger, koldioxiden försurar vattnet och livet i havet är under stark press.

Mycket glädjande är att Greta Thunberg och Fridays for future-rörelsen nu lyckas väcka en bred opinion som kräver handling. Förra fredagen demonstrerade miljontals människor världen över för att visa sitt stöd för en mer handlingskraftig klimatpolitik. I Hudiksvall samlades flera hundra människor på Storgatan i en manifestation. Och i en välskriven insändare i fredagens tidning betonar också ett tjugotal läkare från Hudiksvall och länet vikten av snabb omställning till ett långsiktigt hållbart samhälle.

Men i Hudiksvalls kommunfullmäktige är engagemanget fortfarande mycket måttligt hos majoritetspartierna Socialdemokraterna, Moderaterna och överraskande nog också Miljöpartiet. När fullmäktige måndagen den 30 september behandlade en högaktuell motion där Centerpartiet krävde att kommunen skall uppdatera och skärpa sin över två och ett halvt år gamla energi- och klimatstrategi röstade majoriteten emot liksom Sverigedemokraterna. Centerpartiets krav fick stöd av Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Att miljöengagemanget inte är så stort hos (S) och (M) var kanske ingen överraskning, men att Miljöpartiet fogar sig och inte röstar för en skärpt handlingsplan på detta område var oväntat.

I Centerpartiet tycker vi att det är en självklarhet att Hudiksvalls kommun på alla sätt söker leva upp till att vi är en ekokommun där miljö- och klimatfrågor prioriteras högt. Vi har gjort en del, och var bland de första kommunerna att ställa om från olja till biobränsle och kraftvärme vid värmeverket. Men nu måste ambitionerna höjas markant och då duger det inte med att sikta på att få bort nettoutsläppen av växthusgaser om 25 år.

För Centerpartiet i Hudiksvalls kommun

Caroline Schmidt, Sven Bergström Trolin, Ingrid Bryntse, Anton Stark

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel