Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Det är ett felaktigt beslut att lägga ner Hybo skola

 
Skolutredningen i Ljusdals kommun
Visa alla artiklar

Det finns tydligen ingen beräkning på hur mycket det kommer att kosta att anpassa undervisningen på en annan skola för att den ska fungera för de barn som ska flyttas. Jag är förvånad över kortsiktigheten och okunskapen hos de politiker som fattar beslutet att lägga ner en skola som fyller en unik funktion, skriver Martin Bjerke.

Annons

Hur man än ser på den kommande nedläggningen av Hybo skola är det ett felaktigt beslut. Jag är förvånad över kortsiktigheten och okunskapen hos de politiker som fattar beslutet att lägga ner en skola som fyller en unik funktion.

Med sina små klasser, väl fungerande integrerande undervisning där alla elever är delaktiga i en demokratisk miljö är Hybo skola unik, den fungerar mycket som en resursskola. Barn som inte fungerat i en större miljö utvecklas med fungerande pedagogik och närhet i Hybo skola.

Men nu ska den läggas ner för kommunen måste spara. Detta resonemang är intressant. Om ett företag inte håller budget så är det naturligt att titta på omsättningen men en skola kan inte öka intäkterna. Skolan har ett uppdrag att bedriva en fungerande undervisning utifrån skollagen och läroplanen och budgeten läggs efter elevernas antal och behov.

Det är två saker som är häpnadsväckande. Det finns tydligen ingen beräkning på hur mycket det kommer att kosta att anpassa undervisningen på en annan skola för att den ska fungera för de barn som ska flyttas. På det möte mellan politiker och föräldrar fick utbildningsnämndens ordförande Stina Bolin (S) frågan hur tänker de göra med de barn som är beroende av en mindre miljö? Svaret vittnade om okunskap, enligt henne kunde de bara hänvisa till Stenhamreskolan. På frågan om kommunen hade räknat på kostnaden kring anpassningar av resurser och undervisningsmiljö blev svaret att det visste hon inte något om. Okunskapen och ointresset från Stina Bolin (S) var förvånande. Sanningen är att kostnaden för kommunen som helhet kommer att bli större, både på kort och lång sikt, med anpassningar, stöd och andra åtgärder för dessa barn.

Det andra är att besparingar av skolan är en lösning för en ekonomi som inte är i balans. Den bästa lösningen att öka intäkterna för kommunen genom bland annat inflyttning. För att det ska ske måste det finnas en bra och fungerande skola. Exempel på människor som flyttat upp hit och sedan återvänt efter ett år för att skolan inte har tillräckliga resurser finns. Kommunens beslutsfattare måste kunna greppa detta enkla sammanhang.

Det är förvånande att vi har ett system där människor som inte har utbildning, förståelse eller kunskap tar beslut om en så viktig verksamhet som skolan. Skolans rektorer, lärare och andra inom verksamheten har utbildning, förståelse och kunskap både om sin egen verksamhet och om samhället i stort.

Är det inte dags för kommunens beslutsfattare att ta hjälp av de som faktiskt kan?

Martin Bjerke

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel