Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Den hotade älgen – vilken rapportering ska man tro på?

Under samma period som artdatabanken har observerat en älg så har jägarna över 8 000 älgobservationer på samma område, skriver insändaren Lars-Göran Löfgren som ifrågasätter artdatabankens kommentarer om älgen är hotad eller inte i Sverige.

Vi kunde höra på SVT nyheter i helgen att artdatabanken antyder att älgen är hotad i Sverige.

Det är för mig ett förvånande uttalande när det precis har kommit en ny älgbetesinventering från Skogsstyrelsen som visar att skadorna i vårat område har ökat till åtta procents färska skador. Detta kan då jämföras med det mål på max tre procent som råder inom vårat älgskötselområde (JUA).

Nyfiket går jag in på artdatabankens hemsida för att se vad som får dem att tala om älgens hotbild. Jag finner att mellan åren 1990 och 2019 har artdatabanken registrerat en älg på de marker som ligger inom Arbrå västra viltvårdsområde.

Då tänker jag att finns det bara en älgobservation inom vårt viltvårdsområde på 29 år, anser även jag att älgen är starkt hotad. Sedan går jag in på Arbrå västra viltvårdsområdes hemsida och ser vad som står där. Under samma period som artdatabanken har observerat en älg så har jägarna över 8 000 älgobservationer på samma område.

Nu är jag inte lika säker på att älgen är hotad. Om jag nu räknar rätt så är det en differens på 800 000 procent.

Dessa siffror vill jag att ni funderar över om ni hör artdatabanken kommentera några andra arter som finns i våra skogar.

Lars-Göran Löfgren, Vallsta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel