Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Därför röstade vi mot att detaljplanera för ett höghus på Långnäs

Sverigedemokraterna är inte mot att Bollnäs utvecklas, tvärt om. Men det är inte utveckling att bygga igen våra grönområden och parker, skriver Sveridemokraterna Bollnäs.

I torsdags så sade kommunstyrelsen ja till att ta fram en ny detaljplan för ett höghus på Långnäsområdet. Sverigedemokraterna röstade som enda parti mot förslaget. Detta gjorde vi främst eftersom vi anser att det finns flera specifika förutsättningar som det ej har tagits hänsyn till.

Kommunledningen hävdar att det är möjligt att bygga ett höghus på Långnäs utan att platsens karaktär och betydelse för staden försämras. Åsa Äng Eriksson hävdar till och med att “Det som finns längre ut på Långnäs berörs inte av detta”, och kommunalråd Marie Centerwall säger att detaljplanen inte kommer att förändra området bortanför lekparken.

Men det håller inte att säga att övriga Långnäs inte kommer att förändras eftersom det inte är där det kommer att byggas. De flesta förstår nog hur karaktären och själen i bollnäsbornas mest älskade park kommer att förändras av ett höghus i betong.

Ett sådant stort hus kommer att visuellt dominera området, det kommer att skärma av vyerna mellan Vågen och Varpen, och kommer leda till att Långnäs blir ett trängre och mindre naturskönt område. Därtill är Långnäs ett område som tillhör alla bollnäsbor.

Det är där barnen kan leka på lekparken, tonåringarna kan träffa sina kompisar, våra äldre kan komma ut i naturen, och man kan se sitt favoritband spela. Att ta från detta område som tillhör alla för att bygga lägenheter som, om husen vid Scandic är ett facit, kommer att kosta så mycket att väldigt få har råd att bo där, är en stor felprioritering.

Sverigedemokraterna är inte mot att Bollnäs utvecklas, tvärt om. Men det är inte utveckling att bygga igen våra grönområden och parker. Med hänsyn till den stora problematik som finns med att bygga på Långnäs så bör det vara ett sista alternativ, och kommunen bör utreda andra områden innan man överväger Långnäsområdet.

Vi i Sverigedemokraterna anser att det inte har skett, och röstade därför nej till att ta fram en ny detaljplan. Vi kommer att istället att ta fram egna förslag på alternativa områden att utveckla. Sverigedemokraterna värnar bollnäsbornas rätt till sina gemensamma områden.

Låt Långnäs vara Bollnäs oas!

Sverigedemokraterna Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel