Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Därför föreslår vi en skattehöjning

Fråga våra lärare hur deras arbetsmiljö ser ut. Fråga personalen på förskolan om det är möjligt att inte ta in vikarier. Fråga personalen på kommunens boenden om det går att springa lite, lite fortare, skriver Charliene Kiffer Goude (V) angående Vänsterpartiets förslag på en skattehöjning på kommunal nivå i Hudiskvall.

Det är naturligtvis inte med ett lätt hjärta Vänsterpartiet föreslår en skattehöjning på kommunal nivå. Det löser inte de stora problemen kommunen står inför men vi kommer en bit. Även om vi höjer skatten kommer tuffa beslut behöva tas för att möta framtidens utmaningar, det är vi medvetna om.

Det bästa hade såklart varit om regeringen kunde sluta sänka skatterna för de allra rikaste. Till exempel nu senast när regeringen tillsammans med C och L tog bort värnskatten. En statlig skatt för de som tjänar ca 58 000 och mer i månaden. Det är 6 miljarder som försvinner från den svenska välfärden. 6 miljarder som skulle kunna läggas på att anställa fler och skapa en bättre arbetsmiljö i vård, skola och omsorg.

Jag hör ofta att politiker inte vill satsa på våra barn och äldre. Att det är dåligt underhåll på våra vägar. Att man inte prioriterar skolan. Att det byggs för lite. Att vi inte ser landsbygden. Att politiker struntar i undersköterskors arbetsmiljö och så vidare... Jag hör dock sällan vad man tycker att politiker ska prioritera bort när det ska satsas. Det är självklart att flera år av skattesänkningar på nationell nivå får konsekvenser.

Faktum är att kommunens pengar inte räcker till. Nu har majoriteten (S, M, MP) i Hudiksvall valt att effektivisera, hyvla och spara än mer på redan ansträngda verksamheter. De lägger en budget inför nästa år med noll procent i uppräkning för löner, hyror och material. Alltså verksamheterna ska röra sig med samma summa pengar 2019 som 2020 trots ökade kostnader. Och detta är utöver de 250 000 arbetade timmarna (120 årsarbeten) som ska bort innan juni nästa år.

Fråga våra lärare hur deras arbetsmiljö ser ut. Fråga personalen på förskolan om det är möjligt att inte ta in vikarier. Fråga personalen på kommunens boenden om det går att springa lite, lite fortare. Det finns en gräns för hur effektiva människor kan bli, en gräns då människor blir sjuka. Den gränsen ska vi passa oss för.

Charliene Kiffer Goude

Oppositionsråd (V) Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel