Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Därför borde jubileet vara för hela kommunen

 
Söderhamn 400 år
Visa alla artiklar

Det som är slående i planerna för Söderhamns 400-årsjubileum är att i stort sett allt tilldrar sig i staden Söderhamn. Är det staden Söderhamn som fyller år eller är det hela kommunen? undrar Anders Norén.

Annons

Den 7 september 2020 är det 400 år sedan Söderhamn mottog privilegiebrevet som gjorde Söderhamn till stad – en av flera städer som Gustav II Adolf grundade. Det är självfallet värt att fira! Efter att vid ett par tillfällen tagit del av hur kommunens planer för firandet ser ut kan man konstatera att flertalet aktiviteter antingen är större idrottsevenemang eller fester – arrangemang som kommunen känner sig trygg med efter flera lyckade projekt.

Det som är slående i planerna är dock att i stort sett allt tilldrar sig i staden Söderhamn. Då kommer frågan: Är det staden Söderhamn som fyller år eller är det hela kommunen?

Ser man historiskt så var staden ett obetydligt fiskeläge innan Gustav II Adolf såg potentialen för att starta vapentillverkning i trakten, känd för skickliga smeder och med goda naturtillgångar. Under stora delar av de senaste 400 åren är det andra delar i kommunen som har varit betydelsefulla – lantbruket som stått för livsmedelsförsörjningen, fisket och sågverken utefter kusten, industrin i Söderala, Mo, Bergvik, Ljusne, Vallvik eller regementet i Mohed och F 15 för att nämna några exempel.

Således finns det mycket goda skäl för att inkludera kommunens alla delar i 400-årsfirandet och att detta ingår i uppdraget för ansvariga. Mitt förslag är att varje by/kommundel under 2020 inbjuds att arrangera en 400-årsdag (eller helg) där man lyfter fram det speciella med orten. Uppdraget/inbjudan går till respektive hembygdsförening. Kommunen svarar för att ordna transporter till respektive ort och att marknadsföra firandet.

Vad gäller firandet i staden så har man vid tidigare jubileer manifesterat det med ett konstverk, som påminner om den stora dagen. Några sådana planer finns inte för 400-årsjubileet i Söderhamn, men det kanske inte är för sent att inbjuda konstnärer till en tävlan om att göra ett bestående verk till minne av 400-årsdagen?

Anders Norén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel