Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Dags för fyrfilig E4 mellan Gävle och Söderhamn!

Den trefiliga E4-sträckan mellan Gävle och Söderhamn behöver byggas om och bli fyrfilig för att undvika trafikkaos. Det anser de moderata regionpolitikerna Alexander Hägg, Söderhamn, och Patrik Stenvard. Gävle.

E4:an mellan Gävle och Söderhamn är hårt trafikerad och olycksdrabbad, speciellt vintertid. Även en mindre allvarlig olycka kan skapa stor påverkan på trafiken om detta sker på de enfiliga sträckorna. Vid stora högtider, som exempelvis påsken nyligen, stängs ett körfält av för att undvika trafikkaos. Att stänga av ett körfält vid stora högtider med mycket trafik anser inte vi moderater är en hållbar lösning utan snarare ett symptom på att 2+1 systemet inte är anpassat för mängden fordon som färdas på sträckan.

Detta konstaterade Trafikverket redan 2018, antalet bilar som trafikerar sträckan är nästan dubbelt så många som när vägen byggdes och det är nu nära bristningsgränsen för vad 2+1-vägarna klarar av. När för många fordon trafikerar sträckan uppstår farliga omkörningar och sedan köbildning där 2 körfält smalnas av till 1. Det skapar både stress, irritation, frustration och rädsla hos trafikanterna. Vi hör nu om dem som kör omvägar vid tider med mycket trafik för att det inte känns säkert att köra E4:an. Det är oacceptabelt att en Europaväg och en av våra viktigaste vägar i länet inte känns trafiksäker att färdas på.

Trafikkaos drabbar inte bara privatpersoner som kämpar med att få livspusslet att gå ihop, det påverkar även alla som på något sätt färdas i ett fordon på sitt arbete så som lastbilschaufförer, polisen och ambulansen. När det gäller blåljusfordon är det extra viktigt att säkerställa framkomlighet på våra vägar då det i dessa fall många gånger handlar om liv eller död.

E4:an är en pulsåder som knyter samman länet och möjliggör för besöksnäringen med människor som färdas genom Gävleborg från både norr och söder. En fyrfilig E4 skulle innebära att det är både enklare, smidigare och trafiksäkrare att färdas längs sträckan.

Vi moderater har kämpat länge för detta i såväl kommuner, regionen som i riksdagen. Vi kommer inte att ge oss innan det blir verklighet. Trafikverket har nu äntligen lyssnat på oss och utreder frågan, utredningen beräknas vara klar i höst, men det brinner i knutarna. Ett sådant här stort projekt tar tid att genomföra och en plan behöver tas fram snarast möjligt. Det är dags att gå från utredning till handling och påbörja byggandet av en fyrfilig E4:a nu.

Patrik Stenvard (M) Regionråd i opposition Alexander Hägg (M) Regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel