Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Dags att stänga skidbackarna?

Stäng skidbackarna och stoppa en tredje våg av corona. Det tycker insändarskribenten "Anhörig till pandemioffer".

Man begränsar platserna på tåg och långfärdsbussar för att minska risken för smittspridning. Det låter bra men vad händer sedan vid framkomsten på skidorten?

Vi har sett på bilder därifrån att avstånden i liftköerna inte är tillräckliga och det kan till viss del skyllas på rekommendationerna. Man säger att man ska "hålla en stavlängds avstånd". Finns det något mer varierande mått, än längd på stavar? Dessa varierar efter längden på åkare och barnstavar är absolut inte tillräckligt långa för att ge ett tillräckligt avstånd. Snowboardåkare saknar stavmått helt.

Nu sägs det att man ska bedöma hur många som får vistas samtidigt på en viss yta. Den yta som borde regleras är ytan som upptas av liftkön i första hand. Sedan uppmanas vi att umgås bara inom den egna familjen, eller resesällskapet. Men detta omöjliggörs på en gång av skidbackens personal!

På tv visades hur denna personal stod och delade upp grupperna av åkare och blandade upp dessa i olika grupper för att fylla liftkorgen maximalt. Detta utan att iaktta rådande rekommendationen att bara "umgås i den egna familjen eller resesällskapet".

Sedan säger myndigheten att man ska, om man blir sjuk på skidorten, "säkerställa att man kan resa hem på ett smittsäkert sätt". Hur ska detta ske, inte minst för de som reser med allmänna färdmedel som buss och tåg? Detta krav omöjliggör ett tåg- eller bussresande redan från start om man inte har en egen annan "smittsäker" hemtransport ordnad i förväg.

Nej, vi har redan sedan tidigare sett hur smittspridningen har ökat efter detta ökande resande till olika fjällorter och inget talar för motsatsen denna gång. Varför inte stänga ner skidbackarna om man nu verkligen vill stoppa en tredje smittvåg. Hur många resande med barn i egen bil gör resan från Stockholm till Åre utan att stanna längs vägen? Om man måste stanna och tanka så blir det samtidigt köande på macken till toalett samt i kassakö för övriga inköp. Även om man har egen stuga på resmålet och särskilt om skidbackar finns i närheten så isolerar man sig inte i stugan. Stanna hemma och låt fler överleva.

Anhörig till pandemioffer

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel