Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Dags att stänga minkfarmerna

Minkfarmerna riskerar att bli en reservoar för coronaviruset. Det anser insändarskribenten Daniel Rolke, som därtill tycker att djurhållningen är oetisk och att det nu finns dubbla skäl att stänga verksamheterna.

Samtidigt som det övriga samhället isoleras och kämpar mot pandemin så ser pälsindustrin en möjlighet att utöka verksamheten i Sverige – och danska minkfarmare har visat intresse att flytta hit. Detta efter att alla minkar på danska farmer, över 15 miljoner minkar, avlivats.

Danmarks statsminister Mette Fredriksen menar att "fortsatt minkavel under den pågående epidemin är ett hot mot folkhälsan".

I Sverige så har över en tredjedel av landets minkfarmer haft utbrott av corona och genom att hålla minkfarmerna öppna så finns det en risk för att de blir en reservoar för coronaviruset och att det muterade viruset får fäste i Sverige. Redan tidigare fanns det skäl nog att avveckla minkfarmerna på grund av den oetiska djurhållningen och nu finns det ytterligare skäl. Opinionsundersökningar har visat att 8 av 10 svenskar vill förbjuda minkfarmerna. Nu är det dags att politikerna lyssnar och tar sitt ansvar.

Daniel Rolke

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel