Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Dags att gå från ord till handling Ljusdals kommun – Satsa mer resurser på föreningar som utvecklar och stöttar samhället!

I snitt anmäls årligen 21 sexualbrott i Ljusdals kommun sedan 1996, sammanlagt har 483 sexualbrott polisanmälts i Ljusdals kommun mellan 1996 och 2019. Ett skrämmande antal för en liten kommun som Ljusdal. Arbetet för alla människors lika rätt och värde måste stöttas, underlättas och förbättras i alla delar av världen. För min del vill jag börja med Ljusdals kommun, skriver Henrik Estander.

Den 15 maj lyssnar jag på Paolo Robertos bekännelser och hur han exploaterat och utnyttjat en kvinnas kropp genom sexköp. Att höra hur han talar om sin egen roll i denna situation skapar stor uppgivenhet. Hur ska vi säkerställa att sexualbrott inte händer någon människa, oavsett kön?

I snitt anmäls årligen 21 sexualbrott i Ljusdals kommun sedan 1996, sammanlagt har 483 sexualbrott polisanmälts i Ljusdals kommun mellan 1996 och 2019. Ett skrämmande antal för en liten kommun som Ljusdal. Om den siffran avser registrerade fall, ser verkligheten än värre ut.

Centrum för kvinnofrid har sammanfattat Brottsförebyggande rådets statistik av sexuellt våld, och enligt statistiken 2019 var 98 procent av de som misstänks för dels våldtäkt och sexuellt ofredande män. De förövare som dömdes för våldtäkt och grov våldtäkt bestod av 99 procent män. Söker vi på ordet patriarkat kan vi läsa på Nationalencyklopedin att ”även våldtäkt, pornografi, kvinnlig prostitution o.d. kan ses som former av manligt förtryck och effekter av en patriarkalisk struktur”. Den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna anger å sin sida att ”var och en har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet”.

Hur många gånger har vi inte sett detta beteende mot och förtryck av kvinnor genom historien och ännu idag? Politiken, nationell såväl som lokal, måste göra det till en prioriterad angelägenhet att varje människa – oavsett kön – ska känna trygghet där man bor, i sitt hem, i det offentliga, i det sociala livet. Här har kommunen möjligheter att stärka medborgarna och civilsamhället genom att i samklang förmera kunskap och insikt om alla människors lika värde genom dialog och agerande.

Mitt förslag är att våra kommunala politiker möjliggör för föreningar att sprida budskapet om allas lika rätt och värde genom ökade bidrag till civilsamhället. I Ljusdals kommuns lokala utvecklingsstrategi 2015-2020 står det att kommunen ska ”verka för kvinnors och mäns lika rättigheter och möjligheter, samt förebygga och motverka diskriminering, främlingsfientlighet och rasism”. Jag utgår från att denna föresats gäller även efter 2020. Därför bör politikerna göra denna fråga till en prioriterad fråga, och särskilt inom social hållbarhet inom det kommunala ansvarsområdet Agenda 2030. Eller som kommunen själv uttrycker det: “Ljusdals kommun ska arbeta för en hållbar samhällsutveckling med hög livskvalitet, trygghet och välfärd – och detta gäller alla människor i vår kommun”. Dags att gå från ord till handling - börja med medborgardialog, ett innovativt sätt att involvera medborgarna och civilsamhället. Och börja nu

Henrik Estander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel