Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Coronakrisen visar på behovet av en starkare välfärd

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

I samband med coronakrisen synas nu effekterna av nyliberalismens utförsäljningar och privatiseringar av vårt gemensamma. Pandemin har visat hur sårbara vi är och hur beroende vi är av varandra för vår överlevnad. Vi behöver nu stärka vår välfärd och bygga ett mer jämlikt och solidariskt samhälle, skriver styrelsen i Bollnäs-Rengsjö socialdemokratiska förening.

Socialdemokratins kärna har alltid varit att samhället går att förändra till att bli mer jämlikt och rättvist för alla. Kampen om rösträtt, som handlade om att ge medborgarna rätt att påverka politiken, och kampen för facklig organisering, som handlade om att ge makt till arbetstagarna att påverka löner, arbetstider och arbetsvillkor, resulterade till en omfördelning av makt från mindre grupper som hade mer, till större grupper som hade mindre av makten.

Effekten av en stark socialdemokrati har gjort Sverige till ett av de mest jämlika länderna i världen och som blivit vida känt som ”den svenska modellen”. Under 80-talet var jämlikheten som högst och fattigdomen hade så gott som utrotats. Samhället gick nu till att bli mer individualistiskt, och med de senaste decenniernas marknadsliberalisering i samband med ett minskat stöd till socialdemokratin så har välfärden urholkats och ojämlikheten åter ökat. Med de ökade klyftorna så har vi nu i Bollnäs hela 13 % av våra barn som växer upp i fattigdom.

I samband med coronakrisen synas nu effekterna av nyliberalismens utförsäljningar och privatiseringar av vårt gemensamma. För äldreomsorgen har det visat sig vara gynnsamt för viruset med arbetsgivare som har dåliga arbets-och anställningsvillkor, där äldreboenden med en högre andel timanställda och inhyrd personal drabbats i högre utsträckning. Och för virusets smittspridning i befolkningen allmänt så är socioekonomiskt utsatta områden, med trångboddhet och fattigdom, en framgångsfaktor för viruset.

Pandemin har visat hur sårbara vi är och hur beroende vi är av varandra för vår överlevnad. Vi behöver nu stärka vår välfärd och bygga ett mer jämlikt och solidariskt samhälle. Arbets- och anställningsvillkoren för löntagarna måste bli bättre. Men vi behöver också återta makten över vår gemensamma välfärd genom att minska marknadens inflytande över det offentliga, eftersom vi nu vet att vinstincitament tullar på kvalité och goda anställningsvillkor, och att det driver på för en ökad ojämlikhet och segregation.  Och det är endast med socialdemokratiska reformer som vi kan förändra samhället i den riktningen.

Styrelsen i Bollnäs-Rengsjö socialdemokratiska förening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel