Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Campingen på Orbaden ger mer liv till bygden än vad permanenta boenden skulle göra

 
Försäljningen av Orbadens camping
Visa alla artiklar

Orbadens camping är en pärla, skriver Maria Skyttner, som hoppas att kommunstyrelsen i Bollnäs inte ändrar detaljplanen. Att bygga bostäder på platsen gynnar inte Vallsta och bygden på samma sätt som en camping kan göra med arbetstillfällen och turism. Kommunalråden Marie Centerwall och Benny Engberg ger svar direkt.

För oss som bor och verkar i Vallsta och Orbaden är det viktigt med en levande landsbygd, det är a och o för att vi fortsatt skall kunna bo kvar här i vår fina bygd med alla dess möjligheter. Vi har alltid tagit Orbadens camping för given och kunnat njuta av allt från en glass till en räkbuffé, och naturligtvis vår underbara sandstrand. Stranden lockar inte bara närboende utan många övriga kommer enbart för att spendera en dag i Orbaden. Campingen är en pärla och bygden lever upp under sommarmånaderna. Även en möjlighet för våra ungdomar till ett sommarjobb.

Nu vill nuvarande ägare inte driva campingen vidare utan har bestämt sig för att sälja den. Det respekterar jag till fullo. Själen till försäljningen är att det inte bär sig ekonomiskt. Jag förstår att det krävs enormt med eget arbete och kapital för att få en camping att gå runt. Men jag tror i alla fall att med rätt ägare skulle det gå att driva campingen vidare. När vår Ica-butik skulle läggas ner för ett antal år sedan, sa dåvarande ägaren att det inte gick att bedriva en matvaruaffär i vår bygd. Affären lades ner. Men bygden ville annorlunda och nu drivs åter en affär i vår by i form av Tempo.

Jag tror det är precis samma sak med campingen, att med rätt köpare skulle det gå att driva den vidare. Omsättningen har ökat på Orbadens camping de senaste åren och enl SCR – Svensk Camping ökade antalet gästnätter i Sverige 2018 till över 16 miljoner. Av dessa spenderas cirka 317 000 i Gävleborg. I vårt grannlän Dalarna spenderas över 1 miljon gästnätter, alltså har vi mer att jobba på när det gäller att locka turister till vårt län. Men det finns potential i vårt vackra Hälsingland!

Jag är inte alls främmande för strandnära tomter i vår bygd, utan tvärtom väldigt positiv, men inte på campingområdet. Jag tror att en camping genererar mer liv till bygden än permanenta boenden. Övriga näringsidkare i Orbaden och Vallsta gynnas troligtvis bättre på om campingen får vara kvar, då antalet gästnätter borde bli fler.

Vi har precis haft nyinvigning av världsarvsgården Gästgivars, en positiv satsning för vår bygd, Orbaden Zip & Climb är också ett exempel på engagerade entreprenörer med framåtanda. En nedläggning av campingen kommer troligtvis innebära färre spontana gäster till våra anläggningar. En utveckling helt i fel riktning.

Min mening med dessa rader är att jag hoppas att kommunstyrelsen i Bollnäs kommun inte tänker ändra den detaljplan för Vallsta 5:39 som ligger på förslag, med syfte att bygga bostäder på campingen.

Maria Skyttner, boende och engagerad i Vallstabygden

SVAR DIREKT: Hej Maria, tack för att du delar med dig av dina tankar och synpunkter, de är värdefulla för oss. Vi delar din vilja om ökad turism i Bollnäs kommun och det är något aktivt arbetar för. Som planeringen ser ut nu kommer vi att hantera detaljplaneärendet, på Kommunstyrelsens möte nu i juni.

Marie Centerwall, kommunalråd och Benny Engberg, kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel