Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Bygg en ny Håstaskola och bevara tryggheten

 
Skolutredningen i Hudiksvall
Visa alla artiklar

Den 11 oktober ska den parlamentariska gruppen besluta om ett förslag som ska överlämnas till kommunstyrelsen, men vilka är alternativen? undrar signaturen "En talan för flera föräldrar på skolan". De har ett förslag att bygga en ny skola, på samma plats, så att eleverna kan gå kvar och behålla sin skola.

I en kommun med målet 2050 vara 50 000 invånare i kommunen varav 25 000 i staden känns det som att skolan ska vara ett fokus. En trygg skola där eleverna kan utvecklas i trygghet och med de bästa förutsättningarna.

Just nu ligger ett förslag om att skapa en stor skolenhet på väster och slå ihop Håstaskolan och Västra skolan. Det har flera gånger påpekats brister i utredningen som gjordes och redovisades februari 2019. Forskning saknas som styrker att en stor skolenhet ska vara gynnsam för elever och det saknas även entydighet i forskning om att det skulle vara positivt kostnadsmässigt. Samma elever och samma lärare på en stor enhet antar jag att tanken är, på vilket sätt ökar det lärartätheten?

Läs också artikeln: Skolstrejk på Håsta – elever protesterar mot nedläggning: "Vi vill inte flytta"

Är lärarna intresserade av att följa med till den nya stora enheten? Vill lärarna ha större klasser och fler elever att ansvara för? Är eleverna och föräldrarna intresserade av att följa med eller kommer lärare och elever söka sig till andra alternativ? Kommer andra skolor att bli överbelastade med elever som söker sig dit? Väljer eleverna friskolorna istället? Hur kommer elever med särskilda behov att klara av en större enhet? Finns risk att mobbingen ökar? Kommer rasterna att vara trygga? Kommer alla elever att bli sedda? Kommer klasserna bli större eller fler? Hur ska logistiken skötas? Fler elever kommer att skjutsas till och från skolan, hur motiveras det ur klimatsynpunkt och hur ska trafiksituationen lösas? Att ta ett beslut om att sätta 400-500 elever på samma skola utan riskanalys känns inte som ett sätt att nå det långsiktiga målet.

Den 11 oktober ska den parlamentariska gruppen besluta om ett förslag som ska överlämnas till kommunstyrelsen, men vilka är alternativen?

Håstaskolans lokaler är utdömda ur arbetsmiljömässiga skäl då den åsidosatts och inte renoverats sedan 1993 så något behöver ske, men det behöver inte innebära en flytt av skolan.

Bygg en ny Håstaskola på samma plats, låt eleverna gå kvar och behålla sin skola. Tänk framåt. Skapa en långsiktig plan. En plan för hur kommunen ska bli den bästa kommunen att leva och verka i 2050 med skolor som lockar nya invånare och gynnar tillväxten samt de invånare kommunen redan har.

En talan för flera föräldrar på skolan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel