Man hör om brist på skydd inom vården och omsorgen. Nu också hur smitta sprids inom äldrevård fast besöksförbud råder.
I mitt jobb använder jag ibland munskydd inköpt på bygghandel. Enkelt munskydd i filtmaterial, och när jag använt det, blivit damm på utsidan och saliv på insidan, så kan man tvätta det och återanvända samma ganska många gånger.
Det vore väl enkelt för olika äldreboenden att ta tag i detta på egen hand och införa att personal använder munskydd när de är nära de boende, så att smittan inte kommer med utandningsluften, eller att det i alla fall blir svårare att smitta på så sätt? För corona kan väl smitta även om man inte har stora symptom?
Ett enkelt munskydd skulle kunna räcka många arbetspass om man har ett (eller några) personligt som man tvättar med tvål och vatten och låter torka till nästa gång.
Det skulle nog kännas tryggare för fler än den boende på ett äldreboende jag pratat med, och anhöriga.
Oskar
SVAR DIREKT: Tyvärr skulle det leda till en falsk trygghet då sådana munskydd inte ger tillräckligt skydd.
Rekommendationerna för personlig skyddsutrustning gäller när man möter en smittsam person i vård och omsorg. Den personliga skyddsutrustningen omfattar skydd för ögon och andningsvägar, olika förkläden beroende på smittrisk samt handskar vid kontakt med kroppsvätskor. Skyddsutrustningen varierar alltså något beroende på vårdsituationen, och i rekommendationerna finns angivet vilken typ av munskydd som kan användas i kombination med engångsvisir eller skyddsglasögon.
Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo, Region Gävleborg