Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Bevara skolorna med egna profiler

Vi inom oppositionen vill utveckla skolor som kan erbjuda närhet, trygghet, kvalitet och långsiktighet, som ger barnen kunskaper och värden som de bär med sig resten av livet.

Våra skolor förmedlar och förankrar respekt för de mänskliga rättigheterna och de demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på. För att kunna ge alla kommunens skolbarn rätten och en möjlighet att fritt välja den skolprofil som passar vill vi erbjuda samtliga elever årskort på våra bussar i kommunen. Det ska vara tänkbart att till exempel bo i Bollnäs och gå i skola i Arbrå om man tycker bättre om den skolprofil som erbjuds där.

Vi vill bevara våra skolor där de finns i dag och samtidigt tillföra profilinriktningar som främjar möjligheter att både barn och lärare tillåts att arbeta mer kreativt. Skolorna drivs som egna resultatenheter med inriktningar som tillvaratar, och sätter fokus på, profilområden som exempelvis Entreprenörskap, kultur, natur, alternativ pedagogik, idrott och internationell /språklig inriktning. Det skapar även möjligheter för ökad stolthet för sin kommun som i sin tur genererar en mer positiv omvärldsbild, som i ett längre perspektiv leder till ökad befolkningstillväxt, välfärd och en mer positiv samhällsutveckling.

For att skapa Bollnäs framtida skola finns det några ytterligare åtgärder vi vill föreslå:

• Våra högstadieskolor, förskolan – till årskurs 9, i Kilafors och Arbrå föreslår vi ska vara kvar tillsammans med Granbergsskolan och friskolan Lust och lära som är den centrala högstadieskolan i Bollnäs. Dessa skolmiljöer är viktiga centralpunkter i sina samhällen och bör ges möjligheter att utvecklas till platser som berör alla i samhället och som kan rymma andra typer av samhällsservice och tjänster. Till exempel kan biblioteket i Arbrå flyttas från Forum till skolan.

Vi föreslår ett kunskaps-/lärcentrum på Gärdet/Torsberg där all gymnasieutbildning i kommunal regi samlas tillsammans med högskoleenhetens och komvux verksamheter. Denna miljö erbjuder då en samlings- och mötesplats för vuxna elever som kan stimulera och inspirera varandra. Detta frigör många lokaler på Heden vilka kan hyras ut eller säljas till företag.

• På gamla läroverkets tomt ”Sävsberg” frigör vi både hus och en stor tomt som passar utmärkt för fler centrala bostäder för till exempel studerande. Vi föreslår att den tomten erbjuds något bostadsföretag som vill utveckla dessa möjligheter.

Vi gruppledare har nu i insändare och i stormöten i Kilafors och Arbrå sammanfattat våra partiers uppfattningar angående framtidens skola i Bollnäs. Vi föreslår gemensamt att detta förslag bör bli Bollnäs kommuns framtida skolstruktur och inriktning. Nu tar vi nästa steg, för en mer utvecklande och inspirerande skola. För barnens bästa!

Anders Bergsten (KD)

Ingvar Persson (M)

Olle Nilsson-Sträng (BP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel