Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Bevara Fala-Tomningen

I dyningarna efter den amerikanska ”Black lifes matter-rörelsen” har en del statyer som minner om förtryck börjat vandaliseras, välts och dränkts. Storbritannien, USA och Belgien är länder där statyer den senaste tiden välts eller vandaliserats. Det gäller i första hand skulpturer av personer som stöttat eller varit inblandade i slavhandel, däribland en staty i Bristol av politikern Edward Colson, som demonstranter välte ned i vattnet.

I Färila står en staty i den Engelska parken bredvid f.d. Föreningarnas Hus. Statyn, som beställdes av Föreningen Färila Framtid och färdigställdes av Hans-Göran Hansson efter en ”modell” från slutet av 50-talet är otroligt bildlik och föreställer Fala-Tomingen, är nu föremål för flyttdiskussion.

De nya ägarna av fastigheten är, om jag förstått det rätt, inte intresserade av att statyn står kvar. Frågor har ställts var den i så fall bör flyttas. Nu är det här ingen lätt pjäs. Gjord i armerad betong och fastgjuten på ett fundament väger den åtskilliga kilon.

Risken att statyn går sönder vid en eventuell flytt är också överhängande och med tanke på att Fala-Tomingen aldrig någonsin förtryckt någon eller yttrat en rasistisk kommentar bör man kanske tänka sig för innan en flytt verkställs.

Peter Lindgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel