Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Besparingar får inte göras på de mest utsatta i vårt samhälle

Artikel 39 av 43
Skolutredningen i Ljusdals kommun
Visa alla artiklar

Trots många år av nedläggningshot, har Hybo skola lyckats hålla verksamheten igång och varje år visat ett ekonomiskt överskott, som lämnats tillbaka till kommunen. Hur många av våra andra kommunala skolor klarar av det? undrar Bodil Eriksson (LB).

Annons

Jag har under många år stridit för införande av intraprenader i de kommunala verksamheterna. Det är därför med stor sorg och bestörtning, som jag nu har bevittnat nedläggningen av intraprenaden och stängningen av Hybo skola.

Intraprenaden i Hybo har varit motarbetad sedan starten i mars 2010. Politiken har försökt att detaljstyra verksamheten, istället för att uppmuntra entusiastiska pedagoger som ville skapa något nytt. Syftet med att starta intraprenaden var bland annat att tydliggöra verksamhetsfokusering - Reggio Emilia pedagogiken, öka medarbetarnas engagemang och delaktighet. Personal och föräldrar har stundtals haft en tung uppförsbacke i sitt arbete med intraprenaden och redan i januari 2011 kom de första nedläggningshoten. Knappt ett år efter intraprenadens bildande.

Trots många år av nedläggningshot, har man lyckats hålla verksamheten igång och varje år visat ett ekonomiskt överskott, som lämnats tillbaka till kommunen. Hur många av våra andra kommunala skolor klarar av det? Hybo skola har betytt mycket för många elever och föräldrar. Jag har lyssnat på vittnesmål från föräldrar, som mycket gripande berättat om hur deras barn funnit en fristad i Hybo skola. Barn som farit väldigt illa på andra skolor.

Kommunens misskötta ekonomi får aldrig gå utöver de som behöver det mest, nämligen våra barn och gamla. Besparing kan och skall göras där de gör minst skada och inte på de mest utsatta och sårbara i vårt samhälle.

Bodil Eriksson, Ljusdalsbygdens Parti

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel