Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Beslutet att stänga Hybo skola var inte något roligt beslut att ta – Men vår tro på landsbygden är orubblig

 
Skolutredningen i Ljusdals kommun
Visa alla artiklar

Centerpartiet har valt att ta ansvar för kommunen, ekonomin och framtiden. Vi har i flera år och omgångar slagits för att Hybo skola ska kunna vara kvar. Nu är det tyvärr nödvändigt att stänga den, om kommunens ekonomi ska gå ihop, skriver centerpartisterna Sören Görgård och William Våhlberg.

Ljusdals kommun står inför en tuff ekonomisk situation. Underskotten är stora och samtidigt är behoven av investeringar, underhåll och satsningar även de stora. Centerpartiet har valt att ta ansvar för kommunen, ekonomin och framtiden. Det är inget roligt beslut att stänga Hybo skola, en skola Centerpartiet i flera år och omgångar slagits för att den ska kunna vara kvar. Nu är det tyvärr nödvändigt om kommunens ekonomi ska gå ihop.

Vi ville också fatta ett beslutet i god tid så att föräldrar och barn får en rimlig tidsperiod på sig att ställa om inför nästa höst då skolan stängs, det avgjorde för oss. Att skjuta beslutet framför sig var inte något alternativ.

Hybo är en skola som ligger i relativ närhet till Ljusdal och Järvsö med möjligheterna för föräldrar att hitta alternativ och få ihop vardagspusslet på ett rimligt sätt. Centerpartiet vill ha skolor i alla kommunens delar och har exempelvis därför konsekvent vägrat lägga ned Los skola och det beslutet står fast.

Det här beslutet skall också ställas i ljuset av de nedskärningar som triaden S, Mp och L genomför i andra nämnder i kommunen. Häromdagen i samhällsservicenämnden halverades stödet till studieförbunden och det kommunala stödet till enskilda vägar togs bort fullständigt. Alla bygder skall kunna vara aktiva och attraktiva och för oss var det en nödvändig prioritering och en självklarhet att motsätta oss beslutsförslag. Studieförbunden är en mycket viktig motor för kultur, integration, näringsliv och positiv samhällsutveckling och de genomför detta till en för kommunen mycket låg kostnad och insats. Tyvärr delade inte S, Mp, L majoriteten i nämnden den synen med oss utan röstade för nedskärningarna.

Ljusdal kommun kommer att stå inför tuffa beslut även i framtiden. Centerpartiet kommer då fortsätta ta ansvar för att besparingar och nedskärningar görs så klokt som möjligt. Vi kommer värna det som bidrar till positiv utveckling och kommer fortsätta jobba för att hela kommunen ska vara så attraktiv som möjligt att bo och leva i. Vår tro på, och värnande om landsbygden är orubblig.

Sören Görgård, Centerpartiet

William Våhlberg, Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel