Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Beröva oss inte på den största tiden i livet

För vem är det egentligen man påstår sig skydda när min partner, när pappan till mitt barn, inte får hålla min hand och vara med på vår familjs resa?, skriver insändarsignaturen A.

Jag har alltid tänkt på mitt framtida ultraljud som något vackert. Att man får se sitt barn för första gången samtidigt som man håller sin partners hand, ler och gråter och är för första gången på riktigt, bevisat på en skärm, föräldrar.

Jag blev gravid år 2020, och istället gråter jag om kvällarna för att pappan till mitt barn troligtvis inte får följa med på ultraljudet. För att någon bestämt det på, enligt mig, orimliga grunder.

På grund av smittorisk säger man. Men samtidigt som kvinnor inte har något annat val än att genomgå en graviditet och i vissa regioner en förlossning ensam, utan stöd, så håller affärer öppet som vanligt.

Jag och min partner kan gå ut på krogen och festa tätt ihop med andra människor, vi kan sitta på uteserveringar och restauranger, handla på folktäta affärer och varuhus, vi kan till och med ge oss ut på resande fot, vi kan gå på pub och kolla på fotbollsmatcher, för tydligen är det viktigt att fotboll spelas trots en pandemi. Men jag och min partner kan inte ta varandra i handen och besöka barnmorskan tillsammans.

Hans stöd till mig påstås kunna öka risken för smittospridning. En man jag lever med, sover med varenda natt, dricker ur samma vattenflaska som, pussar godnatt varje kväll och som jag mest troligt bär på de flesta smittor han kan tänkas ha.

I mitt 2020, när kvinnor haft rösträtt i 101 år, ska inte kvinnor behöva backa ens i en pandemi. Inte om alla andra i samhället kan handla sin mat som vanligt, festa, resa och se sport på tv:n. I mitt 2020 ska hela landet tvingas stänga ned innan kvinnans rätt att bestämma över sin kropp och sitt stöd vid graviditet och förlossning slopas.

Vi som blivande föräldrar år 2020 har inte ens några valmöjligheter. Vi får inte, trots att vi kan tänka oss att betala dubbelt, åka till en annan region där stöd är tillåtet och göra ultraljudet, min partner får troligtvis inte följa med ens om han tog på sig all coronasäker utrusning vi kan komma över.

Vi är bortprioriterade i en pandemi på grund av påstådd smittorisk, men där de riktiga problemen finns, vid affärer, restauranger och barer, där får livet fortsätta som vanligt. Men inte för oss där livet verkligen händer här och nu.

För vem är det egentligen man påstår sig skydda när min partner, när pappan till mitt barn, inte får hålla min hand och vara med på vår familjs resa?

Gör om och gör rätt Sverige. Beröva oss inte på den största tiden i livet.

A

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel