Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Bergsjö skola vandaliserad – polisen hade semester

Jag anser att det är hög tid att ge polisen mer resurser. Att polisen uppger semesterledighet som en ursäkt att inte komma, är en fråga om prioritet, skriver Eva Andersson (SD). Mikael Hedström hos polisen svarar direkt.

När poliserna i Nordanstig har semester, så blir det ingen brottsplatsundersökning när skolor vandaliseras. Det har avslöjats efter att Bergsjöskolan fick ett antal fönsterrutor krossade av okända personer förra veckan. När larmet kom från skolans ansvariga att man önskade att polisen skulle komma, blev det nobben. Orsaken uppgavs vara att polisen hade semester.

Vem eller vilka som låg bakom vandaliseringen är okänt - den här typen av brott är enligt polisen mycket svåra att utreda.

Jag anser att det är hög tid att ge polisen mer resurser. Att polisen uppger semesterledighet som en ursäkt att inte komma, är en fråga om prioritet. Här har politikerna ett stort ansvar att se till att tryggheten för medborgarna ökar. Vi kan inte ha ett vilda-västern-samhälle där vandaler får härja fritt utan att det blir efterräkningar.

Eva Andersson, SD-ledamot i utbildningsutskottet

SVAR DIREKT: Polismyndigheten prioriterar alltid sina arbetsuppgifter efter tillgång på personal. Prioriteringar gör vi varje dag för att klara av våra uppdrag.

Att vi inte skulle åka på uppdrag för att vi har personal på semester, är inte en prioritering som vi tidigare har hört.

Vi tror att det man menade är att vi inte prioriterade att åka på den skadegörelse som beskrevs eftersom det inte fanns några spår att säkra eller att det fanns någon utpekad misstänkt för brottet.

För att kunna lagföra någon för skadegörelse så måste man nästintill se när skadan sker och personen konfronteras på bar gärning eller att någon kan vittna mot den misstänkte. I det här fallet bedömde den som tog emot samtalet, att anmälan kunde göras per telefon.

Om problemen fortsätter med skadegörelse på Bergsjö-skolan så kan en samverkan med kommunpolisen var en framkomlig väg för hur man ska arbeta mot problemet i framtiden.

Med vänlig hälsning

Mikael Hedström, kommissarie/presstalesperson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel