Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Behövs egentligen Kustbevakningen och hur prioriterar vi våra gemensamma resurser?

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Båtmotorer, fyrhjulingar, motorsågar och röjsågar försvinner ut ur landet för att det inte finns resurser att förhindra det. Samtidigt kan man under brinnande coronapandemi sätta till resurser för att åka runt i skärgården för att kolla om någon fiskare lagt sina nät för nära stranden? Hur kan detta vara möjligt? Behöver de hjälp att prioritera sina resurser?

Mitt under brinnande coronapandemi gjorde kustbevakningen från Hudiksvall ett tillslag i Hudiksvalls skärgård för att kontrollera laglydigheten vid nätfiske. Vid tillslaget användes en stor båt och en liten. Antal personal som deltog är okänt. Resultatet blev att en fiskare som lagt ut sina nät för nära land kommer att lagföras. En fiskare som troligtvis ville pigga upp sin frivilliga eller påtvingade karantän med lite färsk fisk. Hur allvarligt är då detta "brott"? Jag tror inte allmänheten kollar en extra gång om de låst ytterdörren innan dom lägger sig på grund av denna "brottslighet", eller att de sover sämre om natten.

Kustbevakningen är numera en egen förvaltningsmyndighet under justitiedepartementet, men var tidigare en integrerad del av Tullverket. Tullverket uttrycker ständigt brist på resurser vid hamnarna i södra Sverige. Detta medför, enligt dem själva, att möjligheterna att förhindra att stöldgods förs ut ur landet minimeras eller omöjliggörs. Båtmotorer, fyrhjulingar, motorsågar, röjsågar etc. försvinner ut ur landet för att det inte finns resurser att förhindra det. Samtidigt kan man alltså sätta till resurser för att åka runt i skärgården för att kolla om någon fiskare lagt sina nät för nära stranden? Hur kan detta vara möjligt? Behöver de hjälp att prioritera sina resurser?

Har man någon gång träffat på kustbevakningen i yttre tjänst får man lätt intrycket att flera av deras tjänstemän, inte alla, är svårt förtjusta i att peka med hela handen. Finns det inte någon vettig person i ledande ställning som kan peka med hela handen så de omedelbart förflyttar sig söderut och hjälper Tullverket där verkliga behov finns, så vi får behålla vår egendom inom landet?  Ett alternativ skulle också kunna vara att skicka upp dem till sjukhusets akut där uskor, syrror och läkare nu kämpar dag och natt för att rädda liv. Kustbevakningens personal skulle åtminstone kunna hjälpa till att packa upp skyddsutrustning åt vårdpersonalen. Det finns även behov av personal för städning och sanering på våra äldreboenden. Detta skulle väsentligt öka samhällsnyttan på kustbevakningens arbetsuppgifter.

Gamlingen på skäret

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel